Deze financiële info mag je vragen aan een kandidaat-huurder

Als je een woning gaat verhuren wil je wellicht weten of de kandidaat-huurder de huur wel zal kunnen betalen. Toch mag je maar een beperkt aantal vragen stellen over zijn financiële toestand.

Als verhuurder heb je er alle belang bij om zoveel mogelijk te weten te komen over je kandidaat-huurders. De kandidaat-huurder op zijn beurt heeft een recht op privacy en mag niet worden gediscrimineerd. Bovendien heeft iedereen het recht op een behoorlijke huisvesting. Om die principes te ‘verzoenen’ bestaat er een aanbeveling van de privacy-commissie die aangeeft wat je mag vragen aan een kandidaat-huurder. 

Loonfiche vragen.

Je mag aan de kandidaat vragen hoeveel hij verdient. Je mag zelfs om de voorlegging van een loonfiche vragen. Een copie daarvan nemen ligt moeilijker. De kandidaat-huurder heeft trouwens het recht om gegevens uit te doen op de loonfiche (zoals de naam en het adres van zijn werkgever). 

Meer informatie over de financiële toestand van je kandidaat mag je niet vragen. Zo is het bv. niet toegelaten informatie op te vragen over zijn onroerende bezittingen en over de nummers van zijn zichtrekeningen. Je mag ook niet informeren of de kandidaat een wagen heeft en van welk merk die wel is, wat de nummerplaat daarvan is … Dit laatste mag wel als je een autostaanplaats mee verhuurt waar er een toegangscontrole is op basis van de nummerplaat. 

De sancties.

De aanbeveling van de commissie is geen wet. Ze geeft niettemin aan wat volgens een gespecialiseerde instantie door de beugel kan en wat niet. Stel je toch niet-toegelaten vragen dan is de kans groot dat je daar geen last mee krijgt. Toch bestaat een risico dat dit wel gebeurt en een (afgewezen) kandidaat een schadevergoeding van je vraagt of zelfs een strafklacht tegen je neerlegt. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons