Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Door de coronacrisis brachten heel wat studenten de maanden april en mei thuis (en niet op kot) door. Vandaar dat de Vlaamse regering besloot dat de kosten van nutsvoorzieningen die voor die maanden werden betaald kunnen worden teruggevraagd van de verhuurder.

Niet voor iedereen


Om in aanmerking te komen voor de terugbetaling is het noodzakelijk dat je je studentenkamer verliet voor 1 april 2020 en niet terugkeerde voor 1 juni 2020. Verbleef je in die periode wel deels of volledig op je ‘kot’, dan kan er van een terugbetaling geen sprake zijn.

Als je verhuurder al een vermindering van de huurprijs of de kosten met je overeenkwam die gelijk is aan of meer bedraagt dan het bedrag van de kosten die zijn kwijtgescholden conform de nieuwe regeling, kan je geen verzoek tot terugbetaling meer indienen.

Hoeveel terugvragen?


Je kan de kosten die je voor water en energie betaalde terugvragen van de verhuurder. Als je een huurprijs overeenkwam waarin ook de kosten voor het verbruik van energie en water zijn opgenomen worden de kosten voor het verbruik van water en energie vastgelegd op 10% van het totaal van de huurprijs en de afzonderlijk aangerekende kosten.

Hoe vragen?


Je kan als huurder het verzoek tot terugbetaling via een e-mail aan je verhuurder laten kennen. Dit moet je uiterlijk op het einde van het studentenhuurcontract doen (of uiterlijk twee maanden na 29 augustus 2020 als het studentenhuurcontract eerder is geëindigd). De verhuurder moet dan de onverschuldigde bedragen aan jou terugbetalen binnen de 14 kalenderdagen nadat hij het verzoek tot teruggave heeft ontvangen

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons