Deadline nadert voor verplichte rookmelder in studentenkamers

Verhuurders van studentenkamers hebben nog tot 1 oktober de tijd om hun studentenkamer met een rookmelder uit te rusten. De huidige verplichting die enkel van toepassing was op nieuwe huurcontracten wordt immers uitgebreid.

Sinds 1 januari 2013 moet er verplicht een optische rookmelder worden geplaatst in huurwoningen waarvoor sindsdien een nieuw huurcontract is gesloten. Vanaf 1 oktober 2014 wordt die verplichting uitgebreid naar alle huurcontracten voor studentenhuisvesting, dus ook de huidige. Uiterlijk op die datum moet elke zelfstandige woning en kamer voor studenten verplicht zijn uitgerust met een rookmelder. Er moet een detector komen in elke kamer én in elke gemeenschappelijke kookruimte.

De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en installatie van die rookmelders. Als de detector op batterijen werkt, moet de huurder wel tijdig de batterijen vervangen.

Voor alle andere huurcontracten (aan niet-studenten) die dateren van vóór 1 januari 2013 blijft de gefaseerde invoering van kracht. Particuliere huurwoningen die als hoofdverblijfplaats worden verhuurd en gebouwd werden vóór 1945, moeten vanaf 1 januari 2016 verplicht met rookmelders zijn uitgerust. Voor recentere woningen ligt de datum op 1 januari 2019. Voor sociale huurwoningen geldt een specifieke regeling.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Dit riskeer je als je de huurprijs niet vermeldt op een affiche ‘te huur’!

Als je zelf een huis of appartement wil verhuren, hang je daar wel eens een bordje of affiche uit waarop vermeld wordt dat het pand te huur staat. Maar waarom zet je daar maar beter de gevraagde huurprijs op? En wat riskeer je als je dat niet doet?
Lees meer

Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Als je een huis of appartement verhuurt mag je daar niet meer te pas of te onpas binnengaan. Je hebt wel het recht een zekere controle te houden over je eigendom.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons