Deadline nadert voor verplichte rookmelder in studentenkamers

Verhuurders van studentenkamers hebben nog tot 1 oktober de tijd om hun studentenkamer met een rookmelder uit te rusten. De huidige verplichting die enkel van toepassing was op nieuwe huurcontracten wordt immers uitgebreid.

Sinds 1 januari 2013 moet er verplicht een optische rookmelder worden geplaatst in huurwoningen waarvoor sindsdien een nieuw huurcontract is gesloten. Vanaf 1 oktober 2014 wordt die verplichting uitgebreid naar alle huurcontracten voor studentenhuisvesting, dus ook de huidige. Uiterlijk op die datum moet elke zelfstandige woning en kamer voor studenten verplicht zijn uitgerust met een rookmelder. Er moet een detector komen in elke kamer én in elke gemeenschappelijke kookruimte.

De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en installatie van die rookmelders. Als de detector op batterijen werkt, moet de huurder wel tijdig de batterijen vervangen.

Voor alle andere huurcontracten (aan niet-studenten) die dateren van vóór 1 januari 2013 blijft de gefaseerde invoering van kracht. Particuliere huurwoningen die als hoofdverblijfplaats worden verhuurd en gebouwd werden vóór 1945, moeten vanaf 1 januari 2016 verplicht met rookmelders zijn uitgerust. Voor recentere woningen ligt de datum op 1 januari 2019. Voor sociale huurwoningen geldt een specifieke regeling.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons