De voor- en nadelen van prefab

Prefab- of systeembouw is nog lang niet zo populair als traditionele woningbouw maar het is wel aan een opmars bezig. Wij schotelen je de voor- en nadelen van kant-en-klare muren – inclusief ramen, isolatie en leidingen – voor.

Een prefab woning is een woning die niet op de werf zelf maar in een atelier gebouwd wordt. Vervolgens wordt de woning in stukken naar de werf gebracht en daar op relatief korte tijd in elkaar gestoken. Prefab- of systeemwoningen zijn niet nieuw. Ze bestaan al jaren. Van bungalow tot villa. In allerlei stijlen: van rustiek of tijdloos tot uiterst modern. Opvallend is wel dat de kwaliteit de laatste tijd fors verbeterd is. Hierdoor neemt uiteraard ook de vraag flink toe. 

Voordelen

-Je kunt een prefab woning op voorhand bezichtigen. Op die manier krijg je onmiddellijk een idee van de kwaliteit en de materialen.

-Het grootste voordeel van systeembouw is de korte bouwtijd. De voorbereiding en montage gebeurt in een atelier waardoor er bijvoorbeeld geen sprake is van weerverlet. Bij extreme drukte kunnen de prefabwoningbouwers zelfs in ploegen werken om de productiviteit te verhogen.

-Dankzij de geconditioneerde werkomstandigheden in een atelier is de kwaliteit erg constant.

-Eens als de kant-en-klare muren op de werf arriveren, gaat de montage ontzettend snel. In slechts enkele weken is de klus geklaard.

-De meeste prefab systemen scoren erg goed op luchtdichtheid en dat komt je energiefactuur ten goede. De kans op vocht, tocht en koudebruggen is bovendien een stuk kleiner.

-Er ontstaat nagenoeg geen werfafval.

-De prijs is vooraf bepaald en wijzigt nagenoeg niet.

-Er zijn heel wat mogelijkheden op vlak van stijl, kleur en afwerking. Ook op vlak van binneninrichting is erg veel mogelijk.

-Er zijn sleutel-op-de-deur prefab woningen waardoor je volledig zorgeloos kunt bouwen.

Nadelen

-Je hebt iets minder mogelijkheden dan bij een klassieke woning.

-De kant-en-klare wanden vereisen in de meeste gevallen uitzonderlijk transport. Op smalle wegen kan dat wel eens voor de nodige problemen zorgen.

-Voor de montage is altijd een kraan nodig. Het stuk bouwgrond moet dus goed toegankelijk en voldoende groot zijn.

-In tegenstelling tot traditionele bouwmethodes is het nagenoeg onmogelijk om op de werf nog aanpassingen door te voeren.

-Als je een traditionele bekleding met gevelstenen wilt, loopt het prijskaartje al snel hoog op. Bovendien is er dan extra fundering nodig.

-Achteraf nog extra elektriciteitsleidingen leggen kan, maar is moeilijker.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons