De voor- en nadelen van een huurkoop woning!

Wat is een huurkoop woning?


Stel dat je op zoek bent naar een woning voor jezelf, of met je partner of met je hele gezin, dan kan je uiteraard kijken op onze website of je daar je droomwoning niet vindt. Mochten de prijzen van de regio waar je zoekt, toch boven je budget zijn, dan is er eventueel de optie om de woning eerst te huren. Ook wanneer je reeds woont in een een huurwoning, bestaat er een principe dat je blijft huren, maar tegelijkertijd ook maandelijks de woning afbetaalt: een huurkoop woning.

Concreet ben je dus huurder, terwijl een deel van je huurvergoeding gebruikt wordt om het huis of appartement aan te kopen als maandelijkse aflossing. Het komt echter vaker voor bij een woning waar je al een tijdje huurder bent, dan je van 0 een huis plots op het oog hebt. Nadat je de laatste termijnbetaling hebt afgerond, word je eigenaar van de woning.

Hoe gaat het in zijn werk?


Wanneer je zo dol bent op je huurhuis of -appartement, kan je de eigenaar proberen overtuigen om het appartement te verkopen. Of misschien staat hij of zij er voor open en ligt de bal in jouw kamp om te overwegen. Ga je de uitdaging aan, dan blijf je in principe huren, maar betaalt tegelijkertijd ook maandelijks af omdat een deel van het huurbedrag gebruikt wordt voor de maandelijkse afbetaling.

Concreet spreek je met de verhuurder een termijn af en bepaal je eveneens wanneer het afloopt. Na afloop ben jij de nieuwe eigenaar van het huis of appartement. Naast het termijn leg je ook de volledige verkoopprijs, het aflossingsschema, het eigendomsvoorbehoud en de rente -die bij een huurkoop vastligt- vast in een akte. In het eigendomsvoorbehoud staan eisen waaraan je moet voldoen om eigenaar te worden.

Voordelen huurkoop woning


Aan een huurkoop woning zijn meerdere voordelen verbonden, zowel voor de huidige huurder of geïnteresseerde kandidaat, als de huidige eigenaar. Voor jou als potentiële nieuwe eigenaar is er uiteraard het voordeel dat je een eigendom kan kopen, ook al maak je op dat moment geen kans op een hypotheek bij de bank en heb je bijgevolg er voorlopig onvoldoende budget voor.

Andere voordelen van een huurkoop woningen als koper:

  • Het is een investering, want het geld dat je geeft aan huren zie je niet meer terug.
  • Vastgoed stijgt steeds in waarde. Het is dus een vorm van beleggen.
  • De hypotheeklening kan je aftrekken van de belastingen.
  • En het beste: je wordt eigenaar van een woning.
Ook indien je in de rol van de verhuurder zou zijn er enkele voordelen aan verbonden. Een huurverkoop is namelijk een vorm van beleggen. Met een huurkoop woning zorg je ervoor dat je meer winst kan maken dan met andere beleggingsvormen èn heb je een grotere garantie op een afbetaling.

Nadelen huurkoop woning


Een huurkoop woning is in sommige gevallen een goede optie, maar zeker niet altijd. En hoewel je het appartement of huis al huurt, betekent het nog niet dat je alle details van de woning tot in de puntjes kent. Zo kunnen er nog steeds -zoals na elke aankoop- verborgen gebreken opduiken die je best op voorhand aanpakt. Weet daarnaast dat -hoewel je pas eigenaar bent na de laatste aflossing van het bedrag- je al aansprakelijk bent voor eventuele schaden vanaf je begint met afbetalen.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons