De vier principes van duurzaam bouwen

“Duurzaam bouwen is de oplossing”, hoor je vaak zeggen. Toch is het moeilijk om duurzaam bouwen en wonen concreet te definiëren. Voor sommigen betekent het zonnepanelen en een waterzuiveringssysteem installeren – en alle beetjes helpen, natuurlijk – maar voor anderen betekent het een intrinsiek energiezuinig ontwerp met ecologische materialen, isolatie en groene stroom. Beide strategieën kunnen als duurzaam beschouwd worden. Hieronder bekijken we enkele principes waaraan je de duurzaamheid van je woning kan aftoetsen.

De ecologische vereisten van een duurzame woning
Een energiezuinige woning is natuurlijk in de eerste plaats zo ecologisch mogelijk. Maar wat betekent dat nu concreet? Het houdt onder andere in dat je duurzame bouwmaterialen gebruikt. Duurzame bouwmaterialen worden gekenmerkt door hun hernieuwbare, recycleerbare of onuitputtelijke karakter. De ontginning mag voorts niet bijdragen aan de klimaatverandering. Ecologische bouwmaterialen komen best uit je directe omgeving zodat het transport niet belastend is voor het milieu.

Beperk het materiaalverlies tijdens het bouwproces zo veel mogelijk. Duurzaam bouwen betekent ook efficiënt energie- en watergebruik.

Een duurzame woning? Natuurlijk!
De bouwmaterialen die gebruikt worden in een duurzame woning zijn natuurlijk niet giftig of schadelijk. Ze verspreiden ook geen bacteriën of schimmels. Duurzaam bouwen vereist ademende bouwmaterialen. Een duurzame woning is bovendien goed geïsoleerd en maakt dankbaar gebruik van natuurlijk licht en natuurlijke verwarming en ventilatie.

Schoonheid en duurzaamheid gaan hand in hand
Duurzaam bouwen is gestoeld op de principes van geometrie, harmonie en proportie en draagt bij aan comfortabel wonen. De eigenschappen van een duurzame woning zijn een veruitwendiging van de creativiteit van de bewoners.

Een duurzame woning is sociaal verantwoord
Een duurzame woning is ook een weerspiegeling van het lokale karakter van haar omgeving. Duurzaam bouwen doe je bovendien ver weg van drukke verkeersaders en industriecentra.

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons