De vier principes van duurzaam bouwen

“Duurzaam bouwen is de oplossing”, hoor je vaak zeggen. Toch is het moeilijk om duurzaam bouwen en wonen concreet te definiëren. Voor sommigen betekent het zonnepanelen en een waterzuiveringssysteem installeren – en alle beetjes helpen, natuurlijk – maar voor anderen betekent het een intrinsiek energiezuinig ontwerp met ecologische materialen, isolatie en groene stroom. Beide strategieën kunnen als duurzaam beschouwd worden. Hieronder bekijken we enkele principes waaraan je de duurzaamheid van je woning kan aftoetsen.

De ecologische vereisten van een duurzame woning
Een energiezuinige woning is natuurlijk in de eerste plaats zo ecologisch mogelijk. Maar wat betekent dat nu concreet? Het houdt onder andere in dat je duurzame bouwmaterialen gebruikt. Duurzame bouwmaterialen worden gekenmerkt door hun hernieuwbare, recycleerbare of onuitputtelijke karakter. De ontginning mag voorts niet bijdragen aan de klimaatverandering. Ecologische bouwmaterialen komen best uit je directe omgeving zodat het transport niet belastend is voor het milieu.

Beperk het materiaalverlies tijdens het bouwproces zo veel mogelijk. Duurzaam bouwen betekent ook efficiënt energie- en watergebruik.

Een duurzame woning? Natuurlijk!
De bouwmaterialen die gebruikt worden in een duurzame woning zijn natuurlijk niet giftig of schadelijk. Ze verspreiden ook geen bacteriën of schimmels. Duurzaam bouwen vereist ademende bouwmaterialen. Een duurzame woning is bovendien goed geïsoleerd en maakt dankbaar gebruik van natuurlijk licht en natuurlijke verwarming en ventilatie.

Schoonheid en duurzaamheid gaan hand in hand
Duurzaam bouwen is gestoeld op de principes van geometrie, harmonie en proportie en draagt bij aan comfortabel wonen. De eigenschappen van een duurzame woning zijn een veruitwendiging van de creativiteit van de bewoners.

Een duurzame woning is sociaal verantwoord
Een duurzame woning is ook een weerspiegeling van het lokale karakter van haar omgeving. Duurzaam bouwen doe je bovendien ver weg van drukke verkeersaders en industriecentra.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons