De vier principes van duurzaam bouwen

“Duurzaam bouwen is de oplossing”, hoor je vaak zeggen. Toch is het moeilijk om duurzaam bouwen en wonen concreet te definiëren. Voor sommigen betekent het zonnepanelen en een waterzuiveringssysteem installeren – en alle beetjes helpen, natuurlijk – maar voor anderen betekent het een intrinsiek energiezuinig ontwerp met ecologische materialen, isolatie en groene stroom. Beide strategieën kunnen als duurzaam beschouwd worden. Hieronder bekijken we enkele principes waaraan je de duurzaamheid van je woning kan aftoetsen.

De ecologische vereisten van een duurzame woning
Een energiezuinige woning is natuurlijk in de eerste plaats zo ecologisch mogelijk. Maar wat betekent dat nu concreet? Het houdt onder andere in dat je duurzame bouwmaterialen gebruikt. Duurzame bouwmaterialen worden gekenmerkt door hun hernieuwbare, recycleerbare of onuitputtelijke karakter. De ontginning mag voorts niet bijdragen aan de klimaatverandering. Ecologische bouwmaterialen komen best uit je directe omgeving zodat het transport niet belastend is voor het milieu.

Beperk het materiaalverlies tijdens het bouwproces zo veel mogelijk. Duurzaam bouwen betekent ook efficiënt energie- en watergebruik.

Een duurzame woning? Natuurlijk!
De bouwmaterialen die gebruikt worden in een duurzame woning zijn natuurlijk niet giftig of schadelijk. Ze verspreiden ook geen bacteriën of schimmels. Duurzaam bouwen vereist ademende bouwmaterialen. Een duurzame woning is bovendien goed geïsoleerd en maakt dankbaar gebruik van natuurlijk licht en natuurlijke verwarming en ventilatie.

Schoonheid en duurzaamheid gaan hand in hand
Duurzaam bouwen is gestoeld op de principes van geometrie, harmonie en proportie en draagt bij aan comfortabel wonen. De eigenschappen van een duurzame woning zijn een veruitwendiging van de creativiteit van de bewoners.

Een duurzame woning is sociaal verantwoord
Een duurzame woning is ook een weerspiegeling van het lokale karakter van haar omgeving. Duurzaam bouwen doe je bovendien ver weg van drukke verkeersaders en industriecentra.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag