De vastgoedwaarde van een huis is de prijs dat een koper er wilt voor geven.

De prijs dat een huis vandaag kost, kan over een periode van twintig jaar verdubbeld zijn in waarde maar het kan ook zijn dat men te maken krijgen met dalende prijzen voor onroerend goed.

In dat geval kan de reële vastgoedwaarde na twintig jaar lager liggen dan het bedrag waar u het voor gekocht hebt. De huizenmarkt bepaalt de waarde van huizen, de prijs van het huis is afhankelijk van vraag en aanbod. Hoeveel geld hebben kopers voor het huis over. Het bedrag wat ze neer willen leggen voor uw huis is afhankelijk van vele factoren.

Er zijn veel factoren waar de waarde van een huis van afhankelijk is. De belangrijkste factoren zijn locatie, soort huis en staat van onderhoud van een huis. Daarnaast is de waarde ook afhankelijk van het prijsniveau van onroerend goed op dat moment.

Ligging van het huis
De ligging of woonomgeving van een huis is sterk waardebepalend en misschien wel de belangrijkste prijsbepalende factor. Een stuk grond op een toplocatie kan meer waard zijn dan een stuk grond op een minder gewilde locatie met een huis erop. Zo wordt een mooie woning met weinig groen en rommel op straat minder gewaardeerd dan precies dezelfde woning aan het water met veel groen. De prijs die mensen willen betalen voor de ligging is ook afhankelijk van vraag en aanbod. Andere waarde verhogende factoren kunnen zijn: vlakbij een lagere school of in de buurt van een winkel- of sportcentrum.

Staat van onderhoud van het huis
Een eigen huis moet wel in geïnvesteerd worden. Indien dat niet gebeurt, zal het huis verloederen. Een huis in een slechte staat is moeilijker te verkopen dan een goed onderhouden huis. Dit geldt zelfs in het geval het slecht onderhouden huis veel goedkoper is. Een huis kopen is ook een emotie. Bij een bezichtiging moeten de potentiële kopers zichzelf er al zien zitten. Bij een slecht onderhouden huis zien de mensen vaak alleen maar het werk dat ze nog moeten verrichten aan het huis.

Waarde van een huis laten bepalen voor de verkoop
Waarde van een huis is een relatief begrip. Bij het verzekeren van een huis, moet u ook de waarde van het huis weten, maar daarbij gaat het om de herbouwwaarde. Bij het verkopen van een huis moet u een indicatie hebben van het bedrag waarvoor het huis verkocht kan worden. Het bepalen van de vraagprijs kunt u laten uitvoeren door de makelaar die uw huis in de verkoop neemt, een taxatie laten uitvoeren door een erkende deskundige of zelf prijsvergelijkingen doen in uw buurt of op het Internet naar een gelijkwaardige woning. Hij let daarbij niet alleen op de factoren van het huis zelf, maar hij neemt ook mee waar vergelijkbare huizen in de omgeving voor verkocht zijn..

Waarde laten bepalen voor het kopen van het huis
De verkopers vragen een bepaald bedrag voor het huis. De kopers hebben de mogelijkheid om nog af te dingen op dit bedrag. Hoe ver de verkopers willen zakken is een kwestie van uitonderhandelen. De kopers hebben ook de mogelijkheid om een makelaar in te schakelen. Deze kan helpen bij de onderhandelingen, maar het is ook mogelijk om de waarde van het huis te laten taxeren. Dit is een investering, maar nadat u het huis hebt gekocht moet het huis toch getaxeerd worden.

Een computer gegenereerde schattingsprijs
Het inschatten van de precieze waarde van een woning is ontzettend moeilijk en er spelen veel factoren mee die eigenlijk niet zouden mogen meespelen. Billionhomes heeft daarom de B.Waarde® uitgedacht, op de website van Billionhomes zoekt men op een eenvoudige wijze historische informatie en eerdere kenmerken van het pand op om zo een goede vergelijking te maken tussen toen en nu. Iedereen kan gebruik maken van dit krachtige tool. Aan de B.Waarde® (Billionhomes Waarde®) ligt een complexe formule ten grondslag waarmee zo accuraat mogelijk de waarde van een pand wordt berekend. Handig als u wilt kopen, verkopen, herfinancieren of gewoon op iedere moment een schatting van de waarde wilt hebben.

De B.Waarde® (Billionhomes Waarde®) van een woning is een computer gegenereerde geschatte marktwaarde, berekend met behulp van een complexe formule. Het is geen officiële prijs of schatting. Het is enkel een uitgangspunt bij het vaststellen van de waarde van een woning. De B.Waarde® kan bestaan uit gegevens van vastgoedmakelaars, taxateurs, getaxeerde en/of geïnspecteerde informatie van de woning en neemt speciale functies zoals locatie en marktomstandigheden in berekening.

De B.Waarde® is geen officiële schatting en man zal niet in staat zijn om het te gebruiken als een schattingsprijs, maar wel als nuttige informatie dat men zeker kan delen. De informatie is een computer gegenereerde waarde van een woning, op basis van de beschikbare gegevens.

De B.Waarde® is een uitgangspunt en kan zeer nuttig zijn om een persoonlijk idee van vraagprijs te krijgen, echter houdt het geen rekening met alle fijne kneepjes van de markt dat de werkelijke prijs van een woning zal bepalen. Om deze reden worden eigenaren aangeraden om te werken met een lokale vastgoedmakelaar of iemand die professionele schattingen kan doen.

Niettegenstaande alle mogelijke formules, taxaties, het inschakelen van een deskundige of vastgoedprofessional blijft de waarde van een woning de prijs hetgeen een koper ervoor wilt geven.

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons