De rol van energieprestaties bij de verkoop van je woning

Wie vandaag een woning verkoopt of verhuurt, moet in het bezit zijn van een energieprestatiecertificaat (EPC). Dit is een attest waarin een erkende specialist een score geeft aan de energieprestaties van het pand. Het EPC moet verplicht toegevoegd worden aan de verkoopsakte of aan de huurovereenkomst, zodat de nieuwe eigenaars of bewoners op de hoogte zijn van energieprestaties.


Het belang van een energie-audit


Tijdens een energie-audit bekijken specialisten je woning van zolder tot kelder. Ze bekijken de isolatie, het verwarmingssysteem, de warmwaterproductie, de ventilatie … en maken de balans op. De experten signaleren zwakke punten en doen aanbevelingen om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Op deze manier kan je de energieverliezen beperken en besparen op je energiefactuur.


De impact van een goede EPC-score op de verkoop van je huis


Kreeg je woning een goede EPC-score (A tot C), dan is dit een sterk argument om te gebruiken bij het bepalen van de verkoopprijs. Weinig panden in België halen een goede score, een goed EPC is dus vrij zeldzaam. Is die goede score het gevolg van recente renovatie- of isoleringswerken? Aarzel dan niet om een koper de facturen van de uitgevoerde werken en je lagere energiefactuur voor te leggen. Als de nieuwe eigenaars door jouw werken kunnen besparen op energie, dan is het te verantwoorden dat je een hogere verkoopprijs vraagt.


Maar wat met een minder goede EPC-score?


Blijkt je EPC-score niet zo positief? Dan kan het interessant zijn om enkele renovatiewerken uit te voeren voor je je huis of appartement te koop stelt. Informeer je goed, voor veel aanbevelingen van energiespecialisten bestaan er premies of andere financiële gunstmaatregelen. Als je de renovatie niet zelf wil laten uitvoeren, kan het nuttig zijn om enkele offertes op te vragen en zo potentiële kopers te informeren over de kost van de werken.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons