De plantkeuze, meer dan enkel het buikgevoel volgen

Het is niet altijd even eenvoudig om uit een ruim aanbod het juiste plantje te kiezen. Daarom helpt tuinspecialist Luk Dirkx je graag een handje. In dit artikel geeft hij je handige tips over de juiste plantenkeuze.

Om te beginnen ga je na wat voor soort plant je wilt. Daarna stap je naar een kwekerij of een tuincentrum. In het beste geval word je daar geholpen door iemand met kennis van zaken, die je op een goede manier informeert.

Toch is de kans vrij groot dat je daarna - door het zien van al dat moois - weer het noorden verliest en naar huis komt met de foute plant. Dat is jammer, want eens een plantje geplant, begint dat groter en dikker te worden. De kans op verplanten wordt trouwens dan ook kleiner en kleiner. Als je niet oppast heb je zo een te grote boom of struik in je tuin staan, waar je eigenlijk niet tevreden over bent.

Vragen over planten
In de natuur groeit iedere plant op zijn eigen plaats, omdat het zaadje van een plant zo slim is dat het enkel kiemt onder de beste omstandigheden. Het is dus belangrijk om te weten wat een plant juist nodig heeft om goed te groeien om de plaats die jij wilt.
Daarom zijn de antwoorden op de volgende drie vragen belangrijk om te weten:
- Welke grondsoort heb je in jouw tuin?
- Is de grond droog of nat?
- Staan de planten in de zon of in de schaduw? 

Bijkomende vragen
Een bijkomende vraag, die je moet beantwoorden, gaat over de functie van de plant. 

Wat wil je met de plant bereiken?
 Hoog – Laag
 Wintergroen – Bladverliezend
 Grootbladig – Kleinbladig
 Stevig – Fragiel
 Ondoorzichtig – Transparant
 Kleur – Geur
 Sier – Eten 

Insecten lokken of juist niet
Eenmaal bovenstaande vragen beantwoord zijn, zal je zien dat je wellicht nog verschillende mogelijkheden hebt. Kies dan een plant, die aan je andere persoonlijke wensen voldoet.

Een bezoek aan de afbeeldingen-sectie van mijnheer en mevrouw Google zal je uiteindelijk helpen om deze laatste barrière te overwinnen. En daarna is het genieten geblazen, want van een plant op de juiste plaats zal je eeuwig blijven genieten. En daar gaan we voor.

Mocht deze zoektocht voor jou toch te omslachtig zijn, dan kan je altijd nog advies winnen bij een tuinontwerper of tuinarchitect. Hij of zij doet immers meer dan de opmaak van een tuinplan en daarbij vragen staat vrij.

Bron:
Habitos


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag