De plantkeuze, meer dan enkel het buikgevoel volgen

Het is niet altijd even eenvoudig om uit een ruim aanbod het juiste plantje te kiezen. Daarom helpt tuinspecialist Luk Dirkx je graag een handje. In dit artikel geeft hij je handige tips over de juiste plantenkeuze.

Om te beginnen ga je na wat voor soort plant je wilt. Daarna stap je naar een kwekerij of een tuincentrum. In het beste geval word je daar geholpen door iemand met kennis van zaken, die je op een goede manier informeert.

Toch is de kans vrij groot dat je daarna - door het zien van al dat moois - weer het noorden verliest en naar huis komt met de foute plant. Dat is jammer, want eens een plantje geplant, begint dat groter en dikker te worden. De kans op verplanten wordt trouwens dan ook kleiner en kleiner. Als je niet oppast heb je zo een te grote boom of struik in je tuin staan, waar je eigenlijk niet tevreden over bent.

Vragen over planten
In de natuur groeit iedere plant op zijn eigen plaats, omdat het zaadje van een plant zo slim is dat het enkel kiemt onder de beste omstandigheden. Het is dus belangrijk om te weten wat een plant juist nodig heeft om goed te groeien om de plaats die jij wilt.
Daarom zijn de antwoorden op de volgende drie vragen belangrijk om te weten:
- Welke grondsoort heb je in jouw tuin?
- Is de grond droog of nat?
- Staan de planten in de zon of in de schaduw? 

Bijkomende vragen
Een bijkomende vraag, die je moet beantwoorden, gaat over de functie van de plant. 

Wat wil je met de plant bereiken?
 Hoog – Laag
 Wintergroen – Bladverliezend
 Grootbladig – Kleinbladig
 Stevig – Fragiel
 Ondoorzichtig – Transparant
 Kleur – Geur
 Sier – Eten 

Insecten lokken of juist niet
Eenmaal bovenstaande vragen beantwoord zijn, zal je zien dat je wellicht nog verschillende mogelijkheden hebt. Kies dan een plant, die aan je andere persoonlijke wensen voldoet.

Een bezoek aan de afbeeldingen-sectie van mijnheer en mevrouw Google zal je uiteindelijk helpen om deze laatste barrière te overwinnen. En daarna is het genieten geblazen, want van een plant op de juiste plaats zal je eeuwig blijven genieten. En daar gaan we voor.

Mocht deze zoektocht voor jou toch te omslachtig zijn, dan kan je altijd nog advies winnen bij een tuinontwerper of tuinarchitect. Hij of zij doet immers meer dan de opmaak van een tuinplan en daarbij vragen staat vrij.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons