De overname: Funda van de huizenveilingen


Het aantal huisuitzettingen in Nederland groeit. Huizenveilingsite Koopeenveilinghuis.nl verkocht 50 procent van zijn belang aan concurrent Veilingnotaris.nl om de marktvraag op te vangen. "Samen kunnen we de markt beter bestormen."

Dit is het vijfde deel van een wekelijkse serie op de donderdag over overnames en exits.

Soms kunnen overnames tot stand komen, nog voordat je als ondernemer echt op gang bent gekomen. In februari van dit jaar, al drie maanden nadat Koopeenveilinghuis online is gezet, bood concurrent Veilingnotaris aan de site over te nemen. Koopeenveilinghuis had verrassend genoeg wel oren naar een deal. De reden: eigenlijk was de site geen corebusiness voor de eigenaren, terwijl Veilingnotaris al tien jaar over een netwerk in de wereld van makelaars en notarissen beschikt. "Voor het optimaal slagen van het businessmodel heb je de medewerking van deze partijen nodig”, vertelt Roy van Dalsem, één van de vier oprichters van het portaal. “Duidelijk was dat notarissen graag vasthielden aan hun werkwijze met Veilingnotaris als partner.”

Zes maanden later was het zover: Stef van Dinther, eigenaar van Veilingnotaris, zette zijn handtekening onder een koopakkoord waarin hij een deel van zijn laatste jaaromzet afstond, in ruil voor een belang van 50 procent in Koopeenveilinghuis.

Koopeenveilinghuis was al vliegensvlug een mooie prooi voor Veilingnotaris, omdat de site binnen no-time een grote speler in het lucratiever wordende speelveld van executieverkopen wist te worden. De banken, die te kampen hebben met een groeiend aantal wanbetalers op de hypotheekmarkt, vroegen vorig jaar aan Roy van Dalsem en zijn partners om een site op te zetten die er gebruiksvriendelijker uitzag dan de huizenveilingsites die er tot dan toe waren. Dat ze daarvoor bij Van Dalsem aanklopten, kwam omdat hij en zijn compagnons al sinds 2002 creditmanagementspecialisten aan banken leveren en dus een partij vormen waarmee de banken snel kunnen schakelen. “Onze creditmanagers doen het debiteurbeheer en de incasso voor bijna alle klein- en grootbanken in Nederland. Een heel interessante tak van sport, zeker sinds de kredietcrisis.”

'Funda van de huisveilingen'
Koopeenveilinghuis informeert bezoekers over aanstaande huizenveilingen en zet woningen met aanvullende informatie in de online etalage. Die informatie is afkomstig van de banken, de notarissen en gecertificeerde makelaars, die in vijftien over Nederland verspreide regio's de veilingen organiseren en faciliteren. Van Dalsem: "Geveilde huizen vormen een heel andere business dan je op Funda ziet, maar de banken vroegen wel om een portaal à la Funda, die meer potentiële kopers kan bereiken. Binnenkort wordt er zelfs een app gelanceerd om de markt nog toegankelijker te maken voor het grote publiek.”

Sinds de livegang verdient Koopeenveilinghuis geld met het plaatsen van advertenties van geveilde huizen, ongeveer à 300 euro per stuk. De ondernemers kwamen er vervolgens binnen drie maanden achter dat niet iedereen even blij was met hun veilingsite. Twee concurrenten, Veilingbiljet.nl en Veilingnotaris.nl, kregen het  'heet onder de voeten' en zagen dat Koopeenveilinghuis dit jaar ook landelijke publiciteit genereerde met de veiling van het huis van Winston Bogarde (zie video). De concurrerende portalen, gerund door mensen afkomstig uit de notarissenwereld, konden volgens Van Dalsem  'omzetderving tegemoet zien'. "Banken eisen ook dat ze geveilde huizen niet alleen op hun eigen site, maar ook die van ons plaatsen.”

‘If you don’t join us, we’ll beat you’, was de boodschap die Koopeenveilinghuis door de steun van de banken kon uitstralen. En zo geschiedde. Van Dalsem: “We hebben kennis gemaakt met de eigenaren van onze concurrerende sites en gesproken over het bundelen van krachten." Uiteindelijk werd dat dus Veilingnotaris.
Koopeenveilinghuis verwacht dat, kijkend naar de huizenmarkt, het aantal advertenties nog aardig kan oplopen. "Al verwacht ik ook weer niet dat het jaarlijkse aantal executieverkopen boven de 10.000 uit zal gaan stijgen", reageert de ondernemer, ondanks het gerucht dat banken met bijna 20.000 ernstige wanbetalers in hun maag zitten. "Hoe het nu verder moet met Veilingbiljet? Tsja, laat ik het zo zeggen, dat is een welgewaardeerde concullega, maar wij kunnen nu wel een behoorlijke vuist maken."

 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons