22 oktober 2013

De verkoop van een onroerend goed is in bepaalde gevallen vatbaar voor een meerwaardebelasting.

  • Een woning, die je zelf niet hebt bewoond, die je binnen de 5 jaar na de aankoop verder verkoopt
  • De verkoop van een geschonken woning binnen de drie jaar na de akte van schenking en wanneer de aankoop door de schenker minder dan 5 jaar geleden is gebeurd
  • De verkoop (of ruil) van een woning op een bouwgrond – waarop je binnen de 5 jaar bent beginnen te bouwen – binnen de 5 jaar na de datum van de eerste ingebruikname

Berekenen meerwaardebelasting
De meerwaarde – dit is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs - wordt belast aan 16,5 %.
- Voor de berekening van de belasting mag de aankoopprijs eerst vermeerderd worden met de werkelijke kosten van de aankoop of een forfaitair kostenpercentage van 25%. Dit nieuwe bedrag mag je verhogen met 5 % per verstreken jaar tussen de aankoop- en verkoopakte. Tot slot mogen de verkoopkosten in mindering worden gebracht.
- Bij de verkoop van onbebouwde gronden dien je in bepaalde gevallen ook rekening te houden met de belasting op meerwaarde. Het gaat hier om onbebouwde gronden die verkocht worden binnen de 8 jaar na de datum van aankoop. Het is de notariële akte die hier telt.

Bron:
Habitos.be

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag