De meerwaardebelasting

De verkoop van een onroerend goed is in bepaalde gevallen vatbaar voor een meerwaardebelasting.

  • Een woning, die je zelf niet hebt bewoond, die je binnen de 5 jaar na de aankoop verder verkoopt
  • De verkoop van een geschonken woning binnen de drie jaar na de akte van schenking en wanneer de aankoop door de schenker minder dan 5 jaar geleden is gebeurd
  • De verkoop (of ruil) van een woning op een bouwgrond – waarop je binnen de 5 jaar bent beginnen te bouwen – binnen de 5 jaar na de datum van de eerste ingebruikname
Berekenen meerwaardebelasting
De meerwaarde – dit is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs - wordt belast aan 16,5 %.
- Voor de berekening van de belasting mag de aankoopprijs eerst vermeerderd worden met de werkelijke kosten van de aankoop of een forfaitair kostenpercentage van 25%. Dit nieuwe bedrag mag je verhogen met 5 % per verstreken jaar tussen de aankoop- en verkoopakte. Tot slot mogen de verkoopkosten in mindering worden gebracht.
- Bij de verkoop van onbebouwde gronden dien je in bepaalde gevallen ook rekening te houden met de belasting op meerwaarde. Het gaat hier om onbebouwde gronden die verkocht worden binnen de 8 jaar na de datum van aankoop. Het is de notariële akte die hier telt.

Gerelateerde artikels

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer

Huis verkopen in naam van een wilsonbekwaam persoon ?

Wat als je nu het huis wil verkopen in naam van een wilsonbekwame persoon? Mag je dat zomaar doen? Wat betekent dat zelfs, wilsonbekwaam zijn? Dat alles hebben we hier voor u opgesomd.
Lees meer

Hoe verkoop ik mijn huis als ik niet de enige eigenaar ben?

In tegenstelling tot een huis verkopen met 1 eigenaar, ontstaan er vaak complicaties wanneer je met verschillende eigenaars tot verkoop overgaat. Die complicaties zijn erg afhankelijk van je situatie, vandaar dat we je graag even een overzicht geven.
Lees meer

Waar sta je best bij stil voor je je huis verkoopt?

Een huis verkopen kan soms een moeilijk en lang proces zijn. Een ouderlijk huis of een huis waar je lang in gewoond hebt verkopen is daarboven ook voor sommigen een nogal nare gebeurtenis. Dan heb je natuurlijk ook liefst dat het proces zelf zo vlot en probleemloos mogelijk verloopt. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons