De meerwaardebelasting

De verkoop van een onroerend goed is in bepaalde gevallen vatbaar voor een meerwaardebelasting.

  • Een woning, die je zelf niet hebt bewoond, die je binnen de 5 jaar na de aankoop verder verkoopt
  • De verkoop van een geschonken woning binnen de drie jaar na de akte van schenking en wanneer de aankoop door de schenker minder dan 5 jaar geleden is gebeurd
  • De verkoop (of ruil) van een woning op een bouwgrond – waarop je binnen de 5 jaar bent beginnen te bouwen – binnen de 5 jaar na de datum van de eerste ingebruikname
Berekenen meerwaardebelasting
De meerwaarde – dit is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs - wordt belast aan 16,5 %.
- Voor de berekening van de belasting mag de aankoopprijs eerst vermeerderd worden met de werkelijke kosten van de aankoop of een forfaitair kostenpercentage van 25%. Dit nieuwe bedrag mag je verhogen met 5 % per verstreken jaar tussen de aankoop- en verkoopakte. Tot slot mogen de verkoopkosten in mindering worden gebracht.
- Bij de verkoop van onbebouwde gronden dien je in bepaalde gevallen ook rekening te houden met de belasting op meerwaarde. Het gaat hier om onbebouwde gronden die verkocht worden binnen de 8 jaar na de datum van aankoop. Het is de notariële akte die hier telt.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag