De dromen over lagere vastgoed-prijzen zijn bedrog

Pascal Paepen, bekend van Radio 1, is nog even econoom bij beurshuis Daiwa en stapt straks in het onderwijs.


Goed nieuws voor wie op zoek is naar een woonst. Volgens The Economist zijn de vastgoedprijzen in ons land 55 procent overgewaardeerd.

Als het Britse blad goed heeft gerekend en als we ervan uitgaan dat de prijzen op termijn de werkelijke waarde benaderen, dan zou je je mogen verwachten aan een flinke daling van de Belgische huizenprijzen. Ofwel blijf je realistisch en weet je dat je altijd kan dromen van lagere prijzen maar dat die dromen bedrog zijn.

The Economist is een uitstekend economisch magazine. De redactie van het blad wordt wereldwijd geprezen voor zijn diepgang en interessante analyses. Het bericht over de relatief dure vastgoedprijzen in ons land kan je dus niet wegwuiven als goedkope sensatie. De berekening van de vastgoedprijzen oogt ook wetenschappelijk. Het magazine vergelijkt de prijzen met ons inkomen en met de gangbare huurprijzen.

In vergelijking met die twee variabelen zijn de vastgoedprijzen in Duitsland ondergewaardeerd, terwijl je bij ons te veel betaalt voor een woning. Niemand zal twijfelen aan die conclusie. Iedere Belg weet dat een woning schandalig veel kost. Maar daaruit afleiden dat we snel lagere prijzen zullen krijgen is fout. Er zijn namelijk goede redenen voor de hoge prijzen in ons land en voor het uitblijven van een zware correctie op de vastgoedmarkt.

Koop je hier een woning, dan word je er eigenaar van. Lijkt evident? Dan moet je maar eens op huizenjacht in Londen. Daar koop je een leasehold die je het recht geeft om een woning voor een langere periode (tot 100 jaar) te bewonen, waarna de volle eigendom alsnog weer bij de freeholder terechtkomt. Tenzij je op regelmatige basis extra jaren 'bijkoopt' van de freeholder. Een heel gedoe en vooral een dure grap waardoor je jezelf nooit 100% eigenaar mag noemen.

De Londense vastgoedmarkt is niet uniek; ook in Nederland staat zo'n tien procent van het woningbestand op erfpacht. Ook al verdienen de Londe-naars en Nederlanders meer en zijn de huurprijzen er hoger waardoor de huizenprijzen volgens The Economist correcter gewaardeerd zijn, doe mij dan toch maar een overgewaardeerde Belgische woning.

Er zijn nog redenen waarom ik geen crash verwacht, maar veeleer een stabilisatie van de prijzen op hoog niveau. De huidige en toekomstige toename van de bevolking die in ons land veel hoger is dan elders speelt uiteraard mee, maar het lage zeepbelgehalte in de Belgische vastgoedmarkt is nog veel belangrijker. Vergelijk de hypotheekmarkt bij ons met die van heel wat andere landen. Wij Belgen lenen doorgaans maar 60% van het bedrag van de woning, 40% betalen we dus zelf met gespaard geld.

Elders is men minder conservatief en leent men vlot 100% of meer van de waarde van de woning. Ook in de afbetaling van de lening gedragen we ons als een goede huisvader. Iedere maand betalen we niet enkel wat intrest op onze hypotheeklening, we geven de bank ook een deel van het geleende bedrag terug.

De waarschuwingen die The Economist, de OESO en tal van economen al jarenlang publiceren mogen met een dikke korrel zout genomen worden. Geen crash dus, tenzij de intresten snel de hoogte zouden ingaan of de overheid huurprijzen zou belasten. Zolang dat niet gebeurt hebben de Belgen een baksteen waar het hoort; in de maag. Laat hem elders maar zwaar op de maag liggen.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag