De 6 tuintrends van 2016

Wie houdt er niet van de lente? De eerste bloemen in de tuin, de vogels die fluiten en de frisgroene kleur van nieuwe blaadjes. Met de tuintrends voor 2016 weet je alvast waar je naar kunt uitkijken. Haal die groene vingers alvast boven!

1. Binnenstebuiten

De afscheiding tussen binnen en buiten vervaagd en we trekken onze tuin gewoon door naar binnen (zoals je eerder al las in onze interieurtrends voor 2016). Maar dit werkt ook omgekeerd. 

De stijl die je in huis creëert, leidt ook verder naar de tuin. Kleuren sluiten bij elkaar aan en meubels vormen een eenheid. Grote schuif- of kantelramen achteraan zullen ook nog aan populariteit winnen omdat zij de grens tussen binnen en buiten helemaal doen vergeten. 

2. Sprookjesachtig

De tuin staat voor ontspanning en met deze nieuwe tuintrend in 2016 wordt dit nog eens benadrukt. We zullen steeds meer sprookjesachtige accenten, pastelkleurtjes, een vleugje goud of koper en weelderige exotische planten terugvinden in onze tuinen. 

3. Natuurlijk beloop

In 2016 krijgt de natuur (min of meer) vrij spel. We zien veel beplanting en gebruik van natuurlijke materialen. De belangrijkste nieuwkomer in dit verhaal is minder ‘bestrating’. Dat wil zeggen dat onze tuin mag lijken op een stukje ongerepte natuur en dat er niet langer strakke lijnen moeten zijn. 

4. Verticaal tuinieren

De trend werd in 2015 al geïntroduceerd, maar komt in 2016 volledig tot zijn recht. Verticaal tuinieren bereikt letterlijk een hoogtepunt dankzij begroeiing en beplanting rechtstreeks tegen de muur of via bloembakken die verticaal gestapeld of bevestigd worden. 

5. Eigen kweek

Nog zo’n trend die we doortrekken van 2015 naar 2016 is zelf kruiden en groeten kweken. Zelf kweken is niet enkel leuk en leerzaam voor jezelf, maar ook voor je kinderen. En voldoende ruimte is niet langer een beperking, want een moestuin of kruidentuin kan tegenwoordig ook op het balkon of dakterras door middel van grote bloembakken of verticale oplossingen. 

Sterker nog: je ziet de kruidentuin een plekje veroveren in huis, zelfs tot in de woonkamer! 

6. Leven in je tuin

In 2016 denken we niet enkel aan de bloemen en planten, maar dragen we ook zorg voor de vogels en insecten die er leven. Door de juiste bloemen en planten te kiezen en nestkastjes, voederhuisjes en insectenhotels te installeren, creëer je een tuin of balkon waar diertjes graag op bezoek komen.

En zelfs wanneer je die insecten liever niet in je buurt hebt, kun je bewust aantrekkelijke bloemen voor insecten in een kalmer hoekje van de tuin plaatsen. Zo blijven ze daar en storen ze je niet tijdens je barbecue! 

Bron: Hebbes

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons