De 6 onverwachte voordelen van een verwilderde tuin

Voor zij die zich liever niet forceren in de tuin, is er echter ook goed nieuws. Een verwilderde tuin heeft zowaar vele voordelen waar je misschien nog niet bij stil gestaan hebt. We sommen er alvast enkele op.

1. Blije bijtjes

Een slecht onderhouden tuin, is goed voor de biodiversiteit en trekt insecten aan. Insecten voelen zich immers thuis in het wild. Bijen ook. En bijen zijn nodig: zowat heel de landbouw teert op de kwaliteiten van het zoemende beestje. Toch liever wat nieuwe bloemen in de tuin? Kies voor nectarplanten of planten met dichte begroeiing, zoals lavendel, heidebloem, klaversoorten en krokussen. Die trekken bijen aan als honing.

2. Geen chemicaliën

Pesticiden, onkruidverdelgers, slakkenkorrels, meststoffen… Wat gooien en spuiten we toch maar allemaal in onze tuin om hem mooi te maken? Kiezen voor wildernis is kiezen voor de natuur en het leven, van ons, van insecten en van diertjes.

3. Verbeter je luchtkwaliteit

Begaan met de opwarming van de aarde en de uitstoot van wagens in je straat? Dan hebben we nieuws voor je: een prachtig onderhouden tuin absorbeert een pak minder CO2 dan een woekerende wildernis. In het regenwoud zijn ze ook niet zo’n fan van tuinonderhoud, en terecht. Bomen en hoge planten zorgen trouwens ook voor verkoeling. Plant dus gerust je hele tuin vol, laat die snoeischaar vooral even liggen en geniet van veel gezondere en frissere lucht in je tuin!

4. Genieten van de tijd

We weten het, we leven in het tijdperk van de snelle transformaties en make-overs. Maar dat maakt het ook eens zo hard genieten van stil te staan bij zaken die traag vooruit gaan. Zoals de natuur in je tuin. Schenk je dus een Orval of Chimay uit, zet je in je terrasstoel en geniet eens van de traagheid der dingen. Een Zimmo-tip? Neem een foto van je tuin, zet je volgend jaar met die foto opnieuw in je terrasstoel en bewonder de evolutie.

5. Laat het gras maar groeien

En al zeker als je in overstromingsgebied woont. Een welig tierende tuin overstroomt immers minder snel dan een gemillimitreerd gazon. Van minder maaien worden graswortels dikker, kunnen ze beter om met droogte én nemen ze gemakkelijker water op.

6. Het is wél esthetisch verantwoord

Controversieel om mee af te sluiten, maar we doen het toch. Laat gras en onkruid groeien en er bloeien op termijn prachtige wilde bloemen uit. Madeliefjes, boterbloemen, klavertjes, sleutelbloemen… Zelfs orchideeën zijn mogelijk! Je krijgt er bovendien een heerlijk lokale én unieke tuin (of noemen we het je eigen heide?) van: geen enkele ondergrond is anders, en wat er in het wild groeit in de Kempen is iets heel anders dan in Haspengouw of de Polders.

Bron
Zimmo


Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons