Dan toch btw-revolutie voor vastgoedontwikkelaars

De federale regering heeft een eerder afgevoerde btw-hervorming voor vastgoedontwikkelaars alsnog doorgevoerd. Die zullen de btw op nieuwe gebouwen kunnen recupereren als ze die verhuren aan een professionele huurder.

Oorspronkelijk had het Zomerakkoord van 2017 voor projectontwikkelaars een stevige hervorming in petto. Vastgoedontwikkelaars zouden de btw die ze betalen aan de aannemer bij het optrekken of de renovatie van een gebouw kunnen recupereren. De vastgoedpromotoren zouden de kans krijgen om, boven op de huur, 21 procent btw aan te rekenen. Zo kunnen ze de btw betaald voor de constructie of de renovatie van het gebouw in aftrek brengen.

Die 'btw-revolutie' werd echter afgevoerd omdat er twijfels waren over de budgettaire impact van de hervorming. Maar afgelopen weekend bereikten de regeringspartijen dan toch een akkoord over het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Wat zijn de krijtlijnen van dat akkoord?

  1. De vastgoedontwikkelaar zal alleen nieuwe gebouwen kunnen verhuren met btw. Die mogelijkheid zal ook bestaan bij een grondige vernieuwbouw, waarbij een bestaand gebouw eerst wordt gestript en vervolgens weer wordt aangekleed. Gerenoveerde gebouwen zullen niet onder het btw-stelsel kunnen worden verhuurd.

  2. De maatregel gaat in voor gebouwen die opgericht worden ( of die fundamenteel vernieuwd worden) vanaf 1 oktober 2018. Voor de vastgoedontwikkelaars zal het vaak pas in 2020 mogelijk worden een nieuw gebouw met btw te verhuren. 

  3. Het gebouw moet worden verhuurd aan een huurder die zelf btw-plichtig is of die van de btw-plicht is vrijgesteld. De huurder kan een ondernemer zijn, de beoefenaar van een vrij beroep zoals een advocaat, een ziekenhuis of een school.

De huurder mag geen particulier zijn. Wie louter om een privéredenen huurt, hoeft dus niet te vrezen dat de huur met 21 procent btw zal stijgen.

  1. In tegenstelling tot in de oorspronkelijke plannen moet de professionele huurder akkoord gaan met het feit dat er boven op de huur 21 procent btw verschuldigd is. Is de huurder bereid om btw op de huur te betalen (omdat hij ze zelf kan recupereren), dan is die optie niet aan formaliteiten onderworpen. In de huurovereenkomst kunnen de verhuurder en huurder gewoon vermelden of ze al dan niet verhuren/huren onder het btw-stelsel.

  2. De herzieningstermijn bedraagt 25 jaar en wijkt dus af van de gebruikelijke termijn van 15 jaar. Dat houdt in dat de verhuurder het gebouw gedurende 25 jaar zal moeten verhuren met btw als hij die belasting, betaald bij de oprichting, volledig wil recupereren.

Budgettaire impact

De federale regering begroot de budgettaire impact op 20 miljoen euro per jaar. Voor dit jaar verwacht ze een impact van 5 miljoen.

Doelstelling

Volgens het kabinet-Van Overtveldt komt de maatregel tegemoet aan een drievoudige doelstelling.

  1. Een en ander moet leiden tot een vereenvoudiging. De vastgoedontwikkelaars zullen niet meer moeten teruggrijpen naar allerhande ingewikkelde optimalisatietechnieken.

  2. De btw-vereenvoudiging moet investeringen aanwakkeren, vooral in de bouw van nieuwe (kantoor-)gebouwen en magazijnen.

  3. Tot slot maakt de regering komaf met een concurrentiële handicap. In de ons omringende landen kunnen vastgoedontwikkelaars de btw al langer via de verhuring recupereren, terwijl dat in ons land tot nu onmogelijk was. 

Bron
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons