Daling Belgische woningprijzen versnelt

De Belgische woningprijzen dalen voor het eerst sinds lang sneller dan die van de hele eurozone. In het eerste kwartaal van 2014 versnelde de daling tot 1,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Europa nam de daling net af tot 0,3 procent.

De Belgische woningmarkt was sinds de crisis van 2008, samen met Duitsland, een van de sterkst presterende in de eurozone. Daar komt nu geleidelijk verandering in, blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat.

In het eerste kwartaal lagen de prijzen in de eurozone gemiddeld 0,3 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2013. Over de hele Europese Unie was er zelfs sprake van een stijging met 0,2 procent. In België daarentegen was er een daling met 1,6 procent.

Ons land kende ook in het slotkwartaal van 2013 al een daling van 1,0 procent. Dat was toen minder gunstig dan in de eurozone (-0,8 procent) en de hele EU (-0,4 procent).

Ongunstig
De vergelijking voor België wordt nog ongunstiger als men de prijsevolutie van het voorbije kwartaal vergelijkt met de prijzen van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De daling van 2,1 procent (op jaarbasis) in de eurozone in het tweede kwartaal van 2013 verbeterde vrij gestaag in de daaropvolgende kwartalen tot een daling van nog maar 0,3 procent in het eerste kwartaal van 2014.

In België was er in het tweede kwartaal van 2013 nog een stijging met 1,2 procent. In het eerste kwartaal van 2014 was er een verlies van 1,1 procent.

Woensdag bleek uit de Notarisbarometer voor het tweede kwartaal van 2014 dat de prijzen voor woonhuizen in ons land stabiliseren, maar dat de prijzen van appartementen al drie kwartalen zijn gedaald. Hoewel Eurostat en de Notarisbarometer niet helemaal te vergelijken zijn, wijzen ze wel op dezelfde evolutie.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons