Daling Belgische woningprijzen versnelt

De Belgische woningprijzen dalen voor het eerst sinds lang sneller dan die van de hele eurozone. In het eerste kwartaal van 2014 versnelde de daling tot 1,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Europa nam de daling net af tot 0,3 procent.

De Belgische woningmarkt was sinds de crisis van 2008, samen met Duitsland, een van de sterkst presterende in de eurozone. Daar komt nu geleidelijk verandering in, blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat.

In het eerste kwartaal lagen de prijzen in de eurozone gemiddeld 0,3 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2013. Over de hele Europese Unie was er zelfs sprake van een stijging met 0,2 procent. In België daarentegen was er een daling met 1,6 procent.

Ons land kende ook in het slotkwartaal van 2013 al een daling van 1,0 procent. Dat was toen minder gunstig dan in de eurozone (-0,8 procent) en de hele EU (-0,4 procent).

Ongunstig
De vergelijking voor België wordt nog ongunstiger als men de prijsevolutie van het voorbije kwartaal vergelijkt met de prijzen van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De daling van 2,1 procent (op jaarbasis) in de eurozone in het tweede kwartaal van 2013 verbeterde vrij gestaag in de daaropvolgende kwartalen tot een daling van nog maar 0,3 procent in het eerste kwartaal van 2014.

In België was er in het tweede kwartaal van 2013 nog een stijging met 1,2 procent. In het eerste kwartaal van 2014 was er een verlies van 1,1 procent.

Woensdag bleek uit de Notarisbarometer voor het tweede kwartaal van 2014 dat de prijzen voor woonhuizen in ons land stabiliseren, maar dat de prijzen van appartementen al drie kwartalen zijn gedaald. Hoewel Eurostat en de Notarisbarometer niet helemaal te vergelijken zijn, wijzen ze wel op dezelfde evolutie.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag