Is uw dak geschikt voor zonnepanelen of een zonneboiler?


Het Vlaams Energieagentschap heeft een zogeheten Zonnekaart ontwikkeld, waarop voor elk dak af te lezen is hoe geschikt het is voor zonnepanelen of een zonneboiler, en welk rendement die kunnen opleveren.


Een op de acht gebouwen in Vlaanderen heeft zonnepanelen of een zonneboiler. 'Dat zijn er dus zeven op de acht die er nog geen hebben', zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bij de presentatie van de zonnekaart. 'Nochtans is een meerderheid daarvan wel geschikt voor een rendabele zonne-installatie. Mensen blijken te twijfelen over de prijs en de geschiktheid van hun dak.'


Wil u zelf bekijken hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen of zonneboiler, en wat die kunnen opleveren?

De kaart is te vinden op www.energiesparen.be/zonnekaart.


Het is de bedoeling dat de zonnekaart hen van die twijfels afhelpt. Iedereen kan online op basis van het juiste adres zijn gebouw (woning, school, ziekenhuis, bedrijf, sporthal,...) opzoeken en krijgt met wat doorklikken te zien hoe geschikt het is: ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje).


Meteen verschijnt ook hoeveel een installatie zou kosten en opbrengen, en wat de terugverdientijd wordt. Die berekeningen gebeuren standaard voor een doorsneegezinsverbruik (3.500 kWh elektriciteit per jaar; waterverbruik van vier personen voor zonneboiler), maar je kan de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren.


Hoe?

Het vergde maandenlang rekenwerk van computers om de kaart op te stellen. Ze combineert de gegevens van het 'Grootschalig Referentiebestand' met alle 'objecten' (gebouwen, straten, waterlopen,...) in Vlaanderen met die van gedetailleerde hoogtemetingen. Voor die laatste is heel Vlaanderen in 2013-2015 overvlogen en wordt met laserapparatuur voor 16 punten per vierkante meter de hoogte opgemeten van wat op het oppervlak staat. 


Dat wordt dan weer gekoppeld aan de weerstatistieken van het KMI, en er is dag per dag berekend hoeveel de zoninstraling beloopt, gezien de stand van de zon (hoek van de stralen) in de loop van de seizoenen anders is. Dat levert een goed beeld op van het potentieel aan zonneopbrengst per stukje dak van 25 op 25 cm. 


De gegevens worden echter gebundeld weergegeven per dakdeel. Een klassiek zadeldak zal bijvoorbeeld twee dakdelen hebben, een mansardedak heeft er vier. Elk deel krijgt zijn eigen kleur naargelang de geschiktheid.


Terugverdientijd

Vervolgens wordt aangegeven hoeveel panelen een gemiddeld gezin op het dak kan leggen, wat die kosten, hoeveel winst op de elektriciteitsfactuur ze jaarlijks opleveren en wat de terugverdientijd is.


Momenteel wordt gerekend met een kostprijs (incl. plaatsing) van 1.400 euro per kWp voor zonnepanelen: dat is gebaseerd op de marktprijzen voor de courante polykristallijne panelen, die worden verzameld op basis van offertes en facturen en gecontroleerd met steekproeven. 'Het zou kunnen dat je als particulier een offerte krijgt met een hogere prijs. Aarzel niet om meer offertes te vragen. We krijgen uit de sector veeleer de opmerking dat we nog met een iets te hoge prijs rekenen', zegt Veronique Vens, woordvoerster van het VEA.


In de persoonlijke berekening kan ook de eigen offerteprijs worden ingesteld. Er wordt standaard gerekend met de vervanging van de omvormer per 10 jaar, en met een levensduur van 25 jaar (verrekend naar jaarlijks rendement).


Geen garanties

De zonnekaart en de bijbehorende berekening zijn evenwel bedoeld als goed onderbouwde indicatie. Ze kunnen niet 100 procent exact zijn en zijn zeker niet als richtprijs of offerte bedoeld. 'Vraag je rapportje van de zonnekaart op en stap ermee naar enkele installateurs', raadt Tommelein aan.


Daarnaast moet de minister ook toegeven dat de berekening, die bijvoorbeeld wel rekening houdt met het prosumententarief (netvergoeding) dat eigenaars betalen, gebaseerd is op de huidige stand van zaken. 'We zitten in een overgangssituatie, in een transitieperiode waarin we van een centrale productie naar een decentrale moeten overgaan. Ik kan inderdaad geen garanties geven dat er in de komende 25 jaar niets verandert aan de tariefmethodologie. Overigens blijven installaties nu, ook mét prosumententarief, rendabel, maar niets garandeert dat het prosumententarief blijft bestaan.'


Bron:

Netto

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons