Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

Hoewel veel huishoudens een deel van hun inkomen hebben verloren, zal de nominale daling van de huizenprijzen beperkt blijven: van -2,5% tot -3% voor woningen in 2020. In april en mei, op het hoogtepunt van de inperkingsmaatregelen, is het aantal vastgoedtransacties bij notariskantoren met meer dan een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019, herinnert de bank zich.

Huurwoning nog steeds erg populair


In 2020 zullen meer mensen hun baan verliezen of inkomensverlies lijden als gevolg van tijdelijke werkloosheid. Uit een recent onderzoek blijkt dat één op de zeven kandidaat-kopers zijn zoektocht uitstelt vanwege de vooruitzichten en de onzekerheid. Minder huishoudens zullen zich richten op de aankoopmarkt, waardoor de vraag naar huurwoningen sterk zal blijven.

3% maximum!


Onder de huidige omstandigheden verwacht de bank dit jaar een daling van de huizenprijzen met 2,5 tot 3%. Dit toch wel beperkte verlies valt te verklaren door de aanwezigheid van factoren die de vraag op de vastgoedmarkt ruimschoots blijven ondersteunen, in de eerste plaats lage rentetarieven, een situatie die Belfius nog geruime tijd ziet aanhouden. “Het is interessant voor kopers om te lenen en het trekt de interesse van vastgoedbeleggers aan, zeker nu de prijzen wat dalen”, legt de bank uit.

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Hoe zit het met het verkopen van een huis tijdens een scheiding?

Een scheiding doormaken is nooit gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat te doen met de gezamenlijke woning na de scheiding. Verkoop je je huis best? Wat als jullie beiden iets anders willen?

Het hoeft echter niet altijd een lastig proces te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze situatie zodanig aan te pakken dat zowel jij als je ex-partner tevreden kunnen zijn met de verdeling van het goed.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons