Controles duiden op goede naleving van EPC-regelgeving

9 op de 10 woningen die te koop of te huur worden aangeboden, beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC). Ook in iets meer dan 8 op de 10 immozoekertjes kunnen potentiële kopers of huurders zeer duidelijk terugvinden hoe energiezuinig of -verslindend de woning is die aangeboden wordt. Dat blijkt uit recente controles die het Vlaams Energieagentschap (VEA) onder meer uitvoerde bij tal van vastgoedmakelaars.

In 2013 voerde het VEA 3.259 controles uit op aanwezigheid van het EPC bij het te koop en te huur stellen van woningen. Van de gecontroleerde woningen beschikte 94 procent bij een eerste controle over een EPC. De meeste controles gebeurden op basis van advertenties in weekbladen, kranten en immosites. Daarnaast werden ook 391 controles ter plaatse uitgevoerd, waarbij 82 procent meteen over een EPC bleek te beschikken.

Vervolgens werden ook 3.138 advertenties gecontroleerd op de vermelding van de EPC- score en het adres of de unieke score. Daarvan waren 2.610 advertenties correct, oftewel 83 procent.

Preventieve screenings
Twee jaar na de invoering stellen we vast dat de Vlaamse vastgoedmakelaars de consument goed informeren over de EPC-score van elke woning die in de etalage staat. Eén van de belangrijke oorzaken van die positieve score zijn de preventieve screenings van de sector, waarbij de websites van ruim 5000 vastgoedmakelaars werden gecontroleerd. Dat de regelgeving nu goed wordt nageleefd, neemt niet weg dat de Confederatie van Immoberoepen zal blijven sensibiliseren.

Daarnaast vraagt de Confederatie van Immoberoepen de Vlaamse minister van Wonen en Energie om de vastgoedmakelaars toegang te geven tot de EPC-databank zodra deze is opgevat als authentieke gegevensbron. Het is voor vastgoedmakelaars immers cruciaal om in het kader van een efficiënt verkoopproces onmiddellijk te kunnen nagaan of er voor een bepaalde woning een EPC werd afgeleverd. Net zoals makelaars de inhoud en de datum van het certificaat moeten kennen. Een elektronische ontsluiting zou dan ook aangewezen zijn om vlot toegang te krijgen tot de nodige informatie.

Bron:
CIB

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons