Checklist: heeft je droomhuis verborgen gebreken?

Eindelijk je droomhuis gevonden? Om te vermijden dat een aankoop in een nachtmerrie ontaardt, is het toch een goede zaak om op voorhand een aantal zaken uit te klaren. Een aantal zaken die u zeker moet controleren voordat u uw handtekening zet onder een compromis.

Het belangrijkste van een woning is dat de structuur gezond is. Dat betekent: een stevig dak, geen onrustwekkende barsten, geen vochtplekken van een onduidelijke oorsprong, een droge kelder. Dat de afwerking (verf, plafonds,...) en de technische uitrusting (elektriciteit, verwarming, sanitair) rudimentair zijn, is niet zo erg. Die kun je aanpassen op een moment dat het je uitkomt. Maar je moet wel weten waar je aan toe bent. Let dus goed op bij het bezichtigen.

Buitenkant
- In welke staat is het dak? Hangt de nok door? Zijn de regenpijpen aan vervanging toe? En is de vorm niet te ingewikkeld? Renovatie van een 'apart' dak is een pak duurder
- Is de gevel aan een onderhoudsbeurt toe? Barsten kunnen onschuldig zijn, maar in het slechtste geval wijzen ze op slecht uitgevoerde bouwwerken. En is het voegwerk nog in orde?
- Zijn de muren dik genoeg? Massieve muren van minder dan 30 cm die niet zijn gecementeerd of bepleisterd laten vocht door.

Kelder
- Ook hier: geen barsten te zien? In de kelder kunnen die wijzen op problemen met de structuur van de woning.
- Geen vocht of schimmel?
- Is de keldertrap nog stevig genoeg? 

Zolder
- Is het dak voldoende geïsoleerd?
- Ruikt het niet muf? Dat kan wijzen op vocht en/of slechte isolatie
- Zijn de draagbalken nog stevig? Test dit eventueel door in de balk te prikken 

Elektriciteit/verwarming
- Is de bij verkoop vereiste controle al gebeurd? Wat zijn de aandachtspunten?
- Zijn er voldoende stopcontacten en schakelaars, of moeten er nog bijgeplaatst worden?
- Beschikt de woning over een enkele of dubbele meter?
- Zijn er voldoende radiatoren? Zijn die ook sterk genoeg? Lekt de installatie niet en is de ketel niet aan vervanging toe? 

Algemene staat
- Is de woning als geheel groot genoeg?
- Is de indeling van het huis naar wens? Of zou de keuken/badkamer nog verplaatst moeten worden? Moeten er kamers worden opgedeeld of samengevoegd?
- Is er voldoende sanitair?
- Zijn er geen mankementen gecamoufleerd? let op voor net geschilderde of behangen muren. En zit de bepleistering nog goed vast?
- Wat is de ondergrond? Zijn de verdiepingen geplaatst op beton of planken? 

Ramen en deuren
- Is er dubbel glas? Zijn de ramen in goede staat?
- Valt er genoeg licht binnen in de leefruimtes?
- Kunnen alle ramen en deuren nog goed open en dicht?
- Is er geen geluidshinder van de buren of straat? 

Slaapkamers
- Zijn er voldoende slaapkamers?
- Is er genoeg ruimte om kasten te plaatsen?
- Zijn de slaapkamers voldoende afgescheiden van de woonruimtes?
- Wil je de slaapkamers voor iets anders gebruiken? Dan heb je ook verwarming nodig 

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons