Waarom we massaal vallen voor de charmes van een beluikhuisje  

Je vindt ze vooral in Gent, maar ook in Brussel en Antwerpen. Beluikhuisjes zijn charmante woningen die rond een hof of binnenplaats gegroepeerd staan. Terwijl ze vroeger voor arme fabrieksarbeiders bedoeld waren, zijn ze nu weer hip en begeerd. Kleine citéhuisjes worden almaar vaker omgetoverd tot hippe stadswoningen. En dat hoeft niet te verbazen, want de kleine huisjes zijn bijzonder charmant.

Een citéhuisje: klein maar fijn
We gaan vandaag almaar kleiner wonen. Er is natuurlijk de bevolkingsgroei, maar we leven ook graag minimalistisch en brengen veel tijd buitenhuis door. Een beluikwoning is vaak maar vijftig vierkante meter groot, maar met een praktische inrichting net groot genoeg voor singles of jonge koppels. De huisjes zijn meestal omgeven door groen en liggen in verkeersvrije of rustige steegjes. Zo woon je in een aangename woonwijk, maar toch vlak bij de grootstad. Geen wonder dat de charme van beluiken wordt herontdekt.

Oude elementen
In de 19de eeuw waren de levensomstandigheden in beluiken niet altijd optimaal. Zo deelden alle woningen binnen een beluik vaak maar één toilet en werd de ingang van de wijk ’s nachts afgesloten. De meeste beluiken bevonden zich dan ook in een erbarmelijke staat. Gelukkig zijn de arbeidershuisjes rond de Tweede Wereldoorlog omgevormd tot aangename en lichte gezinswoningen. Vandaag bevatten de overblijvende beluikhuisjes wel nog originele elementen, zoals schattige tegelvloeren of houten balken.

Een nieuw leven voor beluikhuisjes
De armzalige beluikhuisjes worden nu volledig gestript en heringericht met een eigentijdse keuken, een nieuwe trap en hippe meubels. De combinatie van oude en nieuwe elementen heeft een uniek en tijdloos effect. Het is niet eenvoudig om een van de resterende huisjes te pakken te krijgen. Maar als het je lukt, kun je met een beperkt budget een comfortabele woning creëren. De minihuisjes zijn namelijk verrassend betaalbaar, waardoor je meer budget hebt voor een luxueuze afwerking. Een idee voor je volgende renovatieproject?  

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons