Brusselse kantoormarkt start moeizaam

De kantooropname in Brussel bleef in het eerste kwartaal beperkt tot 105.000 m², een vermindering van 20 procent tegenover vorig jaar. Ook de investeringen in vastgoed kenden een van de zwakste eerste kwartalen van de voorbije jaren.

De kwartaalrapporten van vastgoedadviseur DTZ België tonen een Belgische vastgoedmarkt met verschillende snelheden. Op de kantoormarkt startte Brussel in mineur met een opnamedaling van 20 procent tot 105.000 m2. Actiris tekende voor de belangrijkste transactie: 35.000 m² in de Astrotoren.

DTZ merkt op dat er wel meer transacties werden geregistreerd dan in voorgaande jaren, wat wijst op een sterke activiteit in het segment van de kleinere opnames. DTZ verwacht ook beterschap: de overheden (Vlaamse administratie en Europese Commissie) zullen bijdragen aan de stijging van de opname in de loop van het jaar. Een totaalopname van 400.000 m², hetzelfde niveau als in 2013, blijft realistisch, aldus DTZ.

Op de regionale markten noteerde DTZ een opname van 66.000 m², een stijging van 10 procent tegenover het eerste kwartaal van 2013. In tegenstelling tot vorig jaar - toen Gent exceleeerde - is het nu Antwerpen die de kantorenactiviteit op de regionale markten trekt. De stad scoort met bijna 30.000 m², goed voor de helft van de geregistreerde opnames op de regionale markten.

De logistieke markt sluit het eerste kwartaal af met een opname van 214.000 m². Dat hoge cijfers is het resultaat van de grote vraag van leveringsbedrijven naar categorie A-gebouwen. Die liggen bij voorkeur op kwaliteitsvolle locaties in de Gouden Driehoek, dicht bij multimodale verkeersknooppunten. Grote ontwikkelaars en investeerders willen hun portefeuilles verder uitbreiden op basis van maatprojecten.

De investeringsmarkt kende dan weer een haperende start van 2014. Het investeringsvolume van 205 miljoen euro is erg laag voor een eerste kwartaal. Maar ook hier toont DTZ zich optimistisch voor de rest van het jaar. De vastgoedadviseur stelt vast dat de honger van de investeerders groeit en dat er enkele belangrijke transacties op til zijn. DTZ voorspelt voor 2014 een investeringsvolume van meer dan 2,3 miljard euro, 15 procent meer dan in 2013. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons