Brusselse appartementsprijzen staan onder druk

De woningprijzen zijn nog gestegen in Brussel, maar op de appartementenmarkt was er een kleine correctie. Tot die conclusie komen de Brusselse notarissen na analyse van de transacties in 2014.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het voorbije jaar goed voor 7,9 procent van de transacties op de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Een duidelijke daling in vergelijking met 2013 toen het aandeel nog 9 procent bedroeg.

De Brusselse notarissen noteerden in het segment woningen (villa's inbegrepen) een prijsstijging van 2,9 procent. De mediaanprijs klom van 350.000 euro in 2013 naar 360.000 euro. Het aantal transacties lag wel lager dan in 2013. De dure gemeenten zijn Brussel, Etterbeek, Elsene, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De mediaanprijzen liggen er boven 400.000 euro. Ukkel is met een mediaanprijs van 516.000 euro de duurste Brusselse gemeente.

De prijzen in Vorst, Evere, Oudergem, Sint-Gillis en Schaarbeek boden ook goed weerstand. In de drie laatste gemeenten klimt de mediaanprijs stilaan naar de kaap van 400.000 euro. Het noordwesten van Brussel, met gemeenten zoals Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Sint-Joost-ten-Node en Jette, blijft de goedkoopste regio met prijzen tussen 250.000 en 300.000 euro.

Specifiek voor de villamarkt noteerden de Brusselse notarissen fraaie prijsstijgingen in de zuidoostelijke gemeenten. In Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe klom de gemiddelde prijs boven het miljoen euro uit. Ukkel is nog altijd erg in trek bij Franse kopers, stellen de notarissen vast.

Goedkopere appartementen
Op de Brussels appartementenmarkt staan de prijzen onder druk. De mediaanprijs van een appartement lag in 2013 op 190.000 euro. In 2014 zakte deze mediaanprijs naar 185.000 euro, wat neerkomt op een daling van 2,6 procent. De notarissen relativeren de prijsdaling. Ze merken op dat de daling er komt na een stijging in 2013 en wijzen ook op verschillen per categorie. Zo bleef de prijs van appartementen met een of twee slaapkamers stabiel. Alleen de prijzen van appartementen met drie slaapkamers gingen naar beneden. Het was precies in deze categorie dat de prijzen in 2013 het sterkst waren gestegen. Ook na de daling van 2014 blijft deze prijs boven het niveau 2012.

Dat de prijs van de appartementen met een en twee slaapkamers beter standhoudt dan de prijs van de appartementen met drie slaapkamers, komt volgens de notarissen ook deels doordat kleinere appartementen zowel worden gekocht door mensen die er willen wonen als door beleggers. Kopers van de appartementen met drie slaapkamers zijn vooral kopers die het gekochte goed zelf zullen betrekken. Er zijn dus meer potentiële kopers voor de categorie met een en twee slaapkamers dan voor de categorie van drie slaapkamers.

Een appartement met twee slaapkamers kost volgen de berekeningen van de notarissen in de Brusselse regio 33 procent meer dan eenslaapkamerappatremten. Een appartement met drie slaapkamers is 45 procent duurder dan een met twee. De prijsverschillen op basis van het aantal slaapkamers blijken groter in de duurdere gemeenten. Appartementen met drie slaapkamers zijn daar vaker luxeappartementen.

De notarissen stellen ook vast dat kopers energievretende en verouderde gebouwen mijden.

Kopers geven de voorkeur geven aan kleinere mede-eigendommen of gebouwen met individuele centrale verwarming om zo hun verbruik ook individueel te kunnen beheren. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons