Brussel zakt weg in ranglijst duurste winkelstraten

De Brusselse Nieuwstraat zakt twee plaatsen in de ranking van duurste winkelstraten en strandt op de 34ste plek. Causeway Bay in Hongkong is de duurste winkellocatie ter wereld.

De winkelhuurprijzen zitten ondanks de crisis nog altijd in de lift. Dat stelt de vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) in het retailrapport Main Streets Across the World. In 285 van de 334 onderzochte winkellocaties stegen of stabiliseerden de huurprijzen.

C&W berkekende de gemiddelde stijging op 3,2 procent. Noord-Amerika kende de sterkste regionale groei met een stijging van de tophuurprijzen met 6,2 procent. In de eurozone bleef de stijging van de huurprijzen beperkt tot 2 procent. Martin Mahmuti, senior analist bij de Europese studiedienst van C&W, verwacht dat sommige merken door het beperkte aanbod en de hogere huurprijzen op zoek zullen gaan naar alternatieve locaties in de nabije buurt van de belangrijkste straten.

Groeipontentieel voor Brussel
Voor België staat de Brusselse Nieuwstraat op de 34ste in de wereldwijde lijst met een tophuur van 1800 euro/ m²/jaar, wat overigens evenveel is als de tophuurprijs op Antwerpse Meir. Brussel zakt zo verder weg in de rangschikking. Vorig jaar stond onze hoofdstad nog op plaats 32 en in 2007 haalde Brussel nog nipt de top 25.

Thierry Debourse, Head of Retail Agency bij C&W België en Luxemburg, ziet echter nog groeipotentieel. “Waarschijnlijk niet op korte termijn, omdat de prijzen in onze belangrijkste hoofdstraten momenteel relatief stabiel blijven. Maar op lange termijn is er geen reden waarom Brussel niet een niveau zou kunnen bereiken dat bijvoorbeeld vergelijkbaar is met Amsterdam, een stad die veel hoger staat in de wereldwijde rangschikking.” De Kalverstraat in Amsterdam staat op de zeventiende plaats met een huurprijs van 2900 euro.

Concurrentie om beperkte ruimte
Causeway Bay in Hongkong blijft voor het tweede jaar op rij ’s werelds duurste winkellocatie. In dit populaire winkelgebied dreef de concurrentie tussen luxe- en niet-luxemerken voor de beperkte ruimte de huuwaarden 14,7 procent hoger, tot bijna 25.000 euro per m² per jaar. Fifth Avenue in New York (20.700 euro/m2/jaar) en de Avenue des Champs-Élysées in Parijs (13.255 euro/m2/jaar), waar de huurprijs met bijna 40 procent steeg, staan respectievelijk op de tweede en de derde plaats.

Door de aanhoudende vraag van internationale luxemerken stegen de huurprijzen in New Bond Street in Londen met 15,6 procent tot 8666 euro per m². Zo klom deze locatie van de zesde naar de vierde plaats en verdrong New Bond Street Ginza in Tokio naar de vijfde plaats. Een andere sterke klimmer in de top 10 van de rangschikking was de Via Montenapoleone in Milaan (7500 euro/m²/jaar), waar de huurprijzen stegen met 7,4 procent.

Bron
Knack

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons