Bouwsector lijdt onder besparingen bij gemeenten

De besparingen bij de Vlaamse steden en gemeenten treffen de bouwsector in ons land. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Tussen januari en juli van dit jaar schreven de gemeenten 691 aanbestedingen uit. Dat zijn er 39 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2012. De daling wordt in alle provincies vastgesteld, noteert De Tijd.

De terugval zou te maken hebben met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. De verkiezingskoorts stuwt traditioneel de aanbestedingen van de gemeenten en steden de hoogte in, wat te merken is aan de vele wegenwerken.

Maar ook tegenover 2011, dat een gemiddeld jaar was wat aanbestedingen betreft, is er een terugval met 27 procent, blijkt uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw. Bovendien hebben de gemeenten het financieel moeilijker door allerlei factoren, zoals de pensioenlast en het wegvallen van de vroegere Dexia-dividenden.

Volgens Johan Willemen van de Mechelse bouwgroep Willemen, is de situatie bij de grotere bouwfirma's iets beter. Dat komt doordat grotere bouwfirma's vaak voor de Vlaamse overheid werken, die aan een inhaalbeweging bezig is voor het onderhoud van de gewest- en snelwegen.

Tot nu toe investeerden de gemeenten en steden jaarlijks 1,4 miljard euro in wegen en bouwwerken. Uit een enquête van de bank Belfius bleek in juni dat ze een kwart van dat budget willen schrappen. Vorige jaren werd in het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen een terugval met gemiddeld 18 procent vastgesteld. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons