Bouwsector lijdt onder besparingen bij gemeenten

De besparingen bij de Vlaamse steden en gemeenten treffen de bouwsector in ons land. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Tussen januari en juli van dit jaar schreven de gemeenten 691 aanbestedingen uit. Dat zijn er 39 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2012. De daling wordt in alle provincies vastgesteld, noteert De Tijd.

De terugval zou te maken hebben met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. De verkiezingskoorts stuwt traditioneel de aanbestedingen van de gemeenten en steden de hoogte in, wat te merken is aan de vele wegenwerken.

Maar ook tegenover 2011, dat een gemiddeld jaar was wat aanbestedingen betreft, is er een terugval met 27 procent, blijkt uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw. Bovendien hebben de gemeenten het financieel moeilijker door allerlei factoren, zoals de pensioenlast en het wegvallen van de vroegere Dexia-dividenden.

Volgens Johan Willemen van de Mechelse bouwgroep Willemen, is de situatie bij de grotere bouwfirma's iets beter. Dat komt doordat grotere bouwfirma's vaak voor de Vlaamse overheid werken, die aan een inhaalbeweging bezig is voor het onderhoud van de gewest- en snelwegen.

Tot nu toe investeerden de gemeenten en steden jaarlijks 1,4 miljard euro in wegen en bouwwerken. Uit een enquête van de bank Belfius bleek in juni dat ze een kwart van dat budget willen schrappen. Vorige jaren werd in het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen een terugval met gemiddeld 18 procent vastgesteld. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons