Bouwsector kampt met faillissementenrecord

De aanhoudende faillissementenregen van de afgelopen maanden treft ook de bouwsector in ons land hard en meedogenloos. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de Confederatie Bouw.

Het aantal faillissementen in de bouwsector is in het derde kwartaal naar een recordpeil gestegen. Een verstrenging van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen zou volgens de Confederatie Bouw aan de basis liggen van die toename.

Van begin juli tot eind september zagen 600 bouwbedrijven zich verplicht de boeken neer te leggen. Dat stemt ongeveer overeen met 200 faillissementen per maand: een stijging met 28,1 procent tegenover het tweede kwartaal.

De Confederatie Bouw geeft in haar rapport nog enkele cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) mee, dat berekende dat de bouwactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2013 (op kwartaalbasis) gedaald is met 0,4%. In vergelijking met een jaar geleden is de bouwactiviteit met 2,7% gekrompen.

De faillissementenpiek in het derde kwartaal is in de eerste plaats een gevolg van de algemene economische toestand en de harde concurrentie van goedkope buitenlandse bouwbedrijven. Behalve die voor de hand liggende oorzaken ziet De Confederatie Bouw een bijkomend negatief element in de recente hervorming van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen, te wijten aan een strengere procedure en indieningsvoorwaarden.

Bron:
Trends


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag