Bouwsector kampt met faillissementenrecord

De aanhoudende faillissementenregen van de afgelopen maanden treft ook de bouwsector in ons land hard en meedogenloos. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de Confederatie Bouw.

Het aantal faillissementen in de bouwsector is in het derde kwartaal naar een recordpeil gestegen. Een verstrenging van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen zou volgens de Confederatie Bouw aan de basis liggen van die toename.

Van begin juli tot eind september zagen 600 bouwbedrijven zich verplicht de boeken neer te leggen. Dat stemt ongeveer overeen met 200 faillissementen per maand: een stijging met 28,1 procent tegenover het tweede kwartaal.

De Confederatie Bouw geeft in haar rapport nog enkele cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) mee, dat berekende dat de bouwactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2013 (op kwartaalbasis) gedaald is met 0,4%. In vergelijking met een jaar geleden is de bouwactiviteit met 2,7% gekrompen.

De faillissementenpiek in het derde kwartaal is in de eerste plaats een gevolg van de algemene economische toestand en de harde concurrentie van goedkope buitenlandse bouwbedrijven. Behalve die voor de hand liggende oorzaken ziet De Confederatie Bouw een bijkomend negatief element in de recente hervorming van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen, te wijten aan een strengere procedure en indieningsvoorwaarden.

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons