Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.

  • Hoe verkoop je bouwgrond?
  • Wanneer is grond bouwgrond?
  • Wat bedoelt men met grond verkavelen?
  • Wanneer mag je grond verkavelen?
  • Hoeveel bedragen de verkavelingskosten?
  • Wat is het verschil met louter splitsen?
  • Mag je van landbouwgrond bouwgrond maken?

Hoe verkoop je bouwgrond?


Wil je graag bouwgrond verkopen maar weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan geven we je graag wat meer informatie aan de hand van ons stappenplan.

  • Eerst en vooral moet je goed weten wat je grond waard is, laat de waarde daarom zeker eens schatten door een vastgoedexpert zoals Oximo. 

  • Zorg altijd dat je bij de verkoop goed vermeldt over welk type grond het gaat. Sommige soorten grond, zoals bouwgrond, zijn meer in trek dan andere.

  • Voeg een stedenbouwkundig attest toe aan het verkoopdossier.

  • Informeer je potentiële kopers over de bouwvoorschriften.

  • Zorg ervoor dat je alle wettelijk verplichte documenten in je bezit hebt, zoals het bodemattest.

Heb je toch liever wat meer ondersteuning bij dit proces? Dan kan je altijd terecht bij onze vastgoedexperts

Ook ons interactief vastgoedplatform kan je situatie al veel overzichtelijker maken.

Wanneer is grond bouwgrond?


De definitie van bouwgrond is eigenlijk ontzettend simpel. Met bouwgrond bedoelt men immers gewoon de grond waar je wettelijk op mag bouwen. Simpel, toch? Maar zoals altijd zijn er wel een paar addertjes onder het gras.

Er komt namelijk het concept verkaveling bij kijken. Maar wat houdt dat precies in? 

Wat betekent ‘grond verkavelen’?


Een stuk grond wordt soms ook wel een kavel genoemd. De verkaveling is dus een ander woord voor de verdeling van grond in bepaalde stukken of kavels met een specifiek doel.

Hoe grond verkavelen verloopt, lees je hier.

Wanneer mag je grond verkavelen?


Als een eigenaar van een stuk grond dit stuk wil opsplitsen in verschillende kavels, dan moet hij of zij daar een vergunning voor aanvragen. Dit wordt ook wel de omgevingsvergunning genoemd. 

Wil je zelf een omgevingsvergunning aanvragen? Kijk dan zeker eens op www.omgevingsloketvlaanderen.be.

  • Natuurlijk zijn er ook vaak specifieke verkavelingsvoorschriften, die vastleggen op welke manier er binnen de verkaveling mag gebouwd worden. 

  • Pas wel op, want sommige oudere verkavelingen kunnen vervallen zijn, wat zou kunnen betekenen dat je geen huis mag bouwen op dat stuk grond.

  • Bij aankoop van de grond vraag je ook best meteen aan de verkoper om een omgevingsvergunning voor te leggen die minder dan twee jaar oud is, zo kan je zeker zijn dat de grond mag bebouwd worden.

Als er geen omgevingsvergunning is, moeten de alarmbellen al rinkelen. Want zelfs al heb je een stuk grond gekocht, zonder omgevingsvergunning kan het zijn dat je dit niet mag bebouwen. Dat kan bijvoorbeeld voorvallen wanneer de grond natuurgebied is.

Hoeveel bedragen de verkavelingskosten?


Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro. Voor een duidelijk overzicht van de kosten kan je steeds terecht op Vlaanderen.be

Wat is het verschil met louter splitsen?


Vroeger kon men opteren om zelf de grond te splitsen zonder een verkavelingsvergunning aan te vragen. Sinds 2019 is dit echter verboden door het Grondwettelijk hof, waardoor het nu terug verplicht is om de grond te verkavelen via een omgevingsvergunning. 
Pas dus zeker goed op als je bouwgrond koopt die vroeger gesplitst is en niet is verkaveld met een omgevingsvergunning. Het is altijd mogelijk dat die zaken nog een staartje krijgen en dat jij als nieuwe eigenaar een omgevingsvergunning zal moeten regelen. 

Mag je van landbouwgrond bouwgrond maken?


Stel: je bent in het bezit gekomen van een stuk landbouwgrond. Kan je dit dan gewoon hervormen tot bouwgrond

Jammer genoeg niet. De Vlaamse Overheid heeft alle gronden immers volgens een bepaalde bestemming ingedeeld.
  • Dat betekent concreet dat je op landbouwgrond niet mag bouwen. Er is zelfs geen vergunningsaanvraag om van landbouwgrond bouwgrond te maken. Zijn er hier dan geen uitzonderingen op?

  • Enkel professionele landbouwers vormen een uitzondering. Zij hebben het uitzonderlijk recht om op de landbouwgrond te bouwen. In het algemeen geldt de regel echter dat landbouwgrond de “landelijke uitstraling moet blijven behouden.” Ander bedrijfsvastgoed kan dus niet.

Nuttige Links



  • Als je benieuwd bent naar het verkoopproces van investeringsvastgoed dan helpen we je ook graag verder.

Heb je graag nog wat meer informatie over de verkoop van je huis? Dan kan je altijd eens contact opnemen met ons vastgoedteam!

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij