Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.

 • Hoe verkoop je bouwgrond?
 • Wanneer is grond bouwgrond?
 • Wat bedoelt men met grond verkavelen?
 • Wanneer mag je grond verkavelen?
 • Hoeveel bedragen de verkavelingskosten?
 • Wat is het verschil met louter splitsen?
 • Mag je van landbouwgrond bouwgrond maken?

Hoe verkoop je bouwgrond?


Wil je graag bouwgrond verkopen maar weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan geven we je graag wat meer informatie aan de hand van ons stappenplan.

 • Eerst en vooral moet je goed weten wat je grond waard is, laat de waarde daarom zeker eens schatten door een vastgoedexpert zoals Oximo. 

 • Zorg altijd dat je bij de verkoop goed vermeldt over welk type grond het gaat. Sommige soorten grond, zoals bouwgrond, zijn meer in trek dan andere.

 • Voeg een stedenbouwkundig attest toe aan het verkoopdossier.

 • Informeer je potentiële kopers over de bouwvoorschriften.

 • Zorg ervoor dat je alle wettelijk verplichte documenten in je bezit hebt, zoals het bodemattest.

Heb je toch liever wat meer ondersteuning bij dit proces? Dan kan je altijd terecht bij onze vastgoedexperts

Ook ons interactief vastgoedplatform kan je situatie al veel overzichtelijker maken.

Wanneer is grond bouwgrond?


De definitie van bouwgrond is eigenlijk ontzettend simpel. Met bouwgrond bedoelt men immers gewoon de grond waar je wettelijk op mag bouwen. Simpel, toch? Maar zoals altijd zijn er wel een paar addertjes onder het gras.

Er komt namelijk het concept verkaveling bij kijken. Maar wat houdt dat precies in? 

Wat betekent ‘grond verkavelen’?


Een stuk grond wordt soms ook wel een kavel genoemd. De verkaveling is dus een ander woord voor de verdeling van grond in bepaalde stukken of kavels met een specifiek doel.

Hoe grond verkavelen verloopt, lees je hier.

Wanneer mag je grond verkavelen?


Als een eigenaar van een stuk grond dit stuk wil opsplitsen in verschillende kavels, dan moet hij of zij daar een vergunning voor aanvragen. Dit wordt ook wel de omgevingsvergunning genoemd. 

Wil je zelf een omgevingsvergunning aanvragen? Kijk dan zeker eens op www.omgevingsloketvlaanderen.be.

 • Natuurlijk zijn er ook vaak specifieke verkavelingsvoorschriften, die vastleggen op welke manier er binnen de verkaveling mag gebouwd worden. 

 • Pas wel op, want sommige oudere verkavelingen kunnen vervallen zijn, wat zou kunnen betekenen dat je geen huis mag bouwen op dat stuk grond.

 • Bij aankoop van de grond vraag je ook best meteen aan de verkoper om een omgevingsvergunning voor te leggen die minder dan twee jaar oud is, zo kan je zeker zijn dat de grond mag bebouwd worden.

Als er geen omgevingsvergunning is, moeten de alarmbellen al rinkelen. Want zelfs al heb je een stuk grond gekocht, zonder omgevingsvergunning kan het zijn dat je dit niet mag bebouwen. Dat kan bijvoorbeeld voorvallen wanneer de grond natuurgebied is.

Hoeveel bedragen de verkavelingskosten?


Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro. Voor een duidelijk overzicht van de kosten kan je steeds terecht op Vlaanderen.be

Wat is het verschil met louter splitsen?


Vroeger kon men opteren om zelf de grond te splitsen zonder een verkavelingsvergunning aan te vragen. Sinds 2019 is dit echter verboden door het Grondwettelijk hof, waardoor het nu terug verplicht is om de grond te verkavelen via een omgevingsvergunning. 
Pas dus zeker goed op als je bouwgrond koopt die vroeger gesplitst is en niet is verkaveld met een omgevingsvergunning. Het is altijd mogelijk dat die zaken nog een staartje krijgen en dat jij als nieuwe eigenaar een omgevingsvergunning zal moeten regelen. 

Mag je van landbouwgrond bouwgrond maken?


Stel: je bent in het bezit gekomen van een stuk landbouwgrond. Kan je dit dan gewoon hervormen tot bouwgrond

Jammer genoeg niet. De Vlaamse Overheid heeft alle gronden immers volgens een bepaalde bestemming ingedeeld.
 • Dat betekent concreet dat je op landbouwgrond niet mag bouwen. Er is zelfs geen vergunningsaanvraag om van landbouwgrond bouwgrond te maken. Zijn er hier dan geen uitzonderingen op?

 • Enkel professionele landbouwers vormen een uitzondering. Zij hebben het uitzonderlijk recht om op de landbouwgrond te bouwen. In het algemeen geldt de regel echter dat landbouwgrond de “landelijke uitstraling moet blijven behouden.” Ander bedrijfsvastgoed kan dus niet.

Nuttige Links • Als je benieuwd bent naar het verkoopproces van investeringsvastgoed dan helpen we je ook graag verder.

Heb je graag nog wat meer informatie over de verkoop van je huis? Dan kan je altijd eens contact opnemen met ons vastgoedteam!

Gerelateerde artikels

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer

Huis verkopen in naam van een wilsonbekwaam persoon ?

Wat als je nu het huis wil verkopen in naam van een wilsonbekwame persoon? Mag je dat zomaar doen? Wat betekent dat zelfs, wilsonbekwaam zijn? Dat alles hebben we hier voor u opgesomd.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons