Bouwen met hout verdubbeld in populariteit

Hout is steeds populairder als structureel onderdeel van een woning. Elk jaar wordt bij 15 tot 20 procent van de nieuwbouwprojecten hout in meerdere of mindere mate gebruikt, dubbel zo veel als een tiental jaar geleden.

Dat schat de Confederatie Bouw, die maandag op Batibouw een eigen houtbouw-platform voorstelde.

Volgens de Confederatie Bouw heeft houtbouw dankzij de toegenomen populariteit een marktaandeel van ongeveer 8 procent. De bekendste toepassing is houtskeletbouw, waarbij het “geraamte” van de woning in hout wordt opgetrokken. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een systeem met palen en balken, of nog met massieve houten muren. Het marktsegment zou in België goed zijn voor naar schatting 30.000 banen.

Een van de voordelen van houtbouw is dat er veel met voorhand voorbereide onderdelen (prefab) kan worden gewerkt, die op de werf alleen nog in elkaar moeten worden gestoken. Dat spaart heel wat tijd uit. Daarnaast heeft hout een lager gewicht, waardoor minder zware funderingen nodig zijn. “Houtbouw is daarom bijvoorbeeld erg geschikt voor het optrekken van extra verdiepingen bovenop bestaande gebouwen”, zegt Patrice Dresse, coördinator van het platform houtbouw van de Confederatie Bouw.

De werkgeversorganisatie waarschuwt evenwel ook. Volgens haar is houtskeletbouw zo’n specifieke bouwmethode, dat die niet zomaar door elke aannemer kan worden uitgevoerd. Bij slechte montage kan houtbouw snel leiden tot bijvoorbeeld vochtproblemen, duidt Dresse. Hij wijst erop dat grote bouwondernemingen verschillende afdelingen hebben voor metsel- en houtbouw, net omwille van de specificiteit.

Om problemen met “cowboys” te vermijden, is de Confederatie Bouw vragende partij voor betere opleidingen en duidelijke bekwaamheidsvereisten voor de houtbouwsector. Ze wil daarover overleggen met bevoegd minister Willy Borsus.

Het nieuwe platform gaat ruimer dan de structurele houtbouw en omvat bijvoorbeeld ook schrijnwerkers en dakdekkers.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons