Bouwen met hout verdubbeld in populariteit

Hout is steeds populairder als structureel onderdeel van een woning. Elk jaar wordt bij 15 tot 20 procent van de nieuwbouwprojecten hout in meerdere of mindere mate gebruikt, dubbel zo veel als een tiental jaar geleden.

Dat schat de Confederatie Bouw, die maandag op Batibouw een eigen houtbouw-platform voorstelde.

Volgens de Confederatie Bouw heeft houtbouw dankzij de toegenomen populariteit een marktaandeel van ongeveer 8 procent. De bekendste toepassing is houtskeletbouw, waarbij het “geraamte” van de woning in hout wordt opgetrokken. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een systeem met palen en balken, of nog met massieve houten muren. Het marktsegment zou in België goed zijn voor naar schatting 30.000 banen.

Een van de voordelen van houtbouw is dat er veel met voorhand voorbereide onderdelen (prefab) kan worden gewerkt, die op de werf alleen nog in elkaar moeten worden gestoken. Dat spaart heel wat tijd uit. Daarnaast heeft hout een lager gewicht, waardoor minder zware funderingen nodig zijn. “Houtbouw is daarom bijvoorbeeld erg geschikt voor het optrekken van extra verdiepingen bovenop bestaande gebouwen”, zegt Patrice Dresse, coördinator van het platform houtbouw van de Confederatie Bouw.

De werkgeversorganisatie waarschuwt evenwel ook. Volgens haar is houtskeletbouw zo’n specifieke bouwmethode, dat die niet zomaar door elke aannemer kan worden uitgevoerd. Bij slechte montage kan houtbouw snel leiden tot bijvoorbeeld vochtproblemen, duidt Dresse. Hij wijst erop dat grote bouwondernemingen verschillende afdelingen hebben voor metsel- en houtbouw, net omwille van de specificiteit.

Om problemen met “cowboys” te vermijden, is de Confederatie Bouw vragende partij voor betere opleidingen en duidelijke bekwaamheidsvereisten voor de houtbouwsector. Ze wil daarover overleggen met bevoegd minister Willy Borsus.

Het nieuwe platform gaat ruimer dan de structurele houtbouw en omvat bijvoorbeeld ook schrijnwerkers en dakdekkers.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag