Bouwbudget als alternatief voor of aanvulling bedrijfswagen

De bouwsector ziet zichzelf als een belangrijke speler in het klimaatdebat en schuift daarvoor verschillende maatregelen naar voren, zoals het uitbreiden van de bedrijfswagen naar een wagen- of bouwbudget. Dat voorstel heeft de Confederatie Bouw woensdag gelanceerd op een persconferentie over de stand van zaken en vooruitzichten in de sector.

Tachtig procent van ons woningpark dateert van voor 1985 en is dus niet energie-efficiënt uitgerust, stelt de Confederatie Bouw. Het gaat in totaal om 5,5 miljoen woningen en die zijn goed voor 40 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Die oudere woningen zijn dus stevige vervuilers. Het probleem is dat de verwachte economische groei het komende decennium laag zal zijn en dus de koopkracht ook maar beperkt zal toenemen. Er zal dus creatief moeten omgesprongen worden met de middelen om de energietransitie te verwezenlijken.

Energiezuinig bouwen of renoveren

De Confederatie Bouw stelt vier concrete maatregelen voor die daarbij moeten helpen. Een eerste gaat over het wagen- en bouwbudget. Werknemers die een bedrijfswagen hebben of normaal zouden krijgen in hun verloningspakket moeten de keuze krijgen tussen een wagen- of een bouwbudget. Met dat laatste budget, dat fiscaal even voordelig is voor werkgever en werknemer als het systeem van de bedrijfswagens, kunnen werknemers een huis energiezuinig bouwen of renoveren. "Op die manier wordt ons woningpark versneld duurzamer qua energieverbruik", legt de Confederatie Bouw uit. Om die doelstelling te bereiken, pleit de Confederatie Bouw ook nog voor een veralgemening in heel België van de 6 procent btw op sloop en heropbouw en het systematisch instellen van een "eco-vriendelijke" hypotheek.

Digitalisering

Ook de bouw zelf neemt haar verantwoordelijkheid, zegt de Confederatie Bouw, en ze schuift een aantal maatregelen naar voor die huizen en gebouwen op het vlak van energie-uitstoot een pak duurzamer moeten maken. Zo maakt de bouw zich sterk dat bovenstaande maatregelen ervoor zorgen dat elk jaar 2,5 procent van het woningpark zal worden gerenoveerd in plaats van 0,6 procent nu. Daarnaast maakt de sector zich ook sterk dat de digitalisering van de sector ervoor zal zorgen dat de bouwkost kan dalen.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons