Bouwbudget als alternatief voor of aanvulling bedrijfswagen

De bouwsector ziet zichzelf als een belangrijke speler in het klimaatdebat en schuift daarvoor verschillende maatregelen naar voren, zoals het uitbreiden van de bedrijfswagen naar een wagen- of bouwbudget. Dat voorstel heeft de Confederatie Bouw woensdag gelanceerd op een persconferentie over de stand van zaken en vooruitzichten in de sector.

Tachtig procent van ons woningpark dateert van voor 1985 en is dus niet energie-efficiënt uitgerust, stelt de Confederatie Bouw. Het gaat in totaal om 5,5 miljoen woningen en die zijn goed voor 40 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Die oudere woningen zijn dus stevige vervuilers. Het probleem is dat de verwachte economische groei het komende decennium laag zal zijn en dus de koopkracht ook maar beperkt zal toenemen. Er zal dus creatief moeten omgesprongen worden met de middelen om de energietransitie te verwezenlijken.

Energiezuinig bouwen of renoveren

De Confederatie Bouw stelt vier concrete maatregelen voor die daarbij moeten helpen. Een eerste gaat over het wagen- en bouwbudget. Werknemers die een bedrijfswagen hebben of normaal zouden krijgen in hun verloningspakket moeten de keuze krijgen tussen een wagen- of een bouwbudget. Met dat laatste budget, dat fiscaal even voordelig is voor werkgever en werknemer als het systeem van de bedrijfswagens, kunnen werknemers een huis energiezuinig bouwen of renoveren. "Op die manier wordt ons woningpark versneld duurzamer qua energieverbruik", legt de Confederatie Bouw uit. Om die doelstelling te bereiken, pleit de Confederatie Bouw ook nog voor een veralgemening in heel België van de 6 procent btw op sloop en heropbouw en het systematisch instellen van een "eco-vriendelijke" hypotheek.

Digitalisering

Ook de bouw zelf neemt haar verantwoordelijkheid, zegt de Confederatie Bouw, en ze schuift een aantal maatregelen naar voor die huizen en gebouwen op het vlak van energie-uitstoot een pak duurzamer moeten maken. Zo maakt de bouw zich sterk dat bovenstaande maatregelen ervoor zorgen dat elk jaar 2,5 procent van het woningpark zal worden gerenoveerd in plaats van 0,6 procent nu. Daarnaast maakt de sector zich ook sterk dat de digitalisering van de sector ervoor zal zorgen dat de bouwkost kan dalen.

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons