Bouw- en sloopafval: Waar moet ik ermee naartoe?

Bij elk bouwproject zit je wel met afval. Als je zelf gaat bouwen of verbouwen is dat natuurlijk jouw probleem. Je kunt het wel netjes in een container voor je deur stoppen, maar vervolgens kan het daar natuurlijk niet blijven staan. Wat zijn jouw verplichtingen en als je met een aannemer werkt, de zijne?

Wat verstaan we onder bouw- en sloopafval?

Meestal bestaat bouw- en sloopafval uit steenachtige zaken als: metselwerk, asfalt, dakpannen, beton, … Maar ook zaken als bijvoorbeeld roofing, hout, metaal en kunststoffen, komen regelmatig voor. Beschik je over een ouder gebouw, dan kan er ook asbest zijn en daar moet je mee uitkijken. Weet dat gevaarlijke stoffen zoals sommige verven, lakken, vernissen en oliën, geen bouwafval zijn en je dat je deze op voorhand dient in te zamelen.

Wat mag niet?

Bouw- en sloopafval verbranden is niet toegestaan, maar ze in een container stoppen en het vervolgens zo laten, mag ook niet. Selectief afbreken en ontmantelen is de boodschap. Op de bouwwerf dien je dus al zoveel mogelijk te sorteren, dat bespaart je achteraf werk.

Verzamelen doe je met containers

Idealiter kun je verschillende containers plaatsen, maar dit is zelden haalbaar. In principe is een container voor het bouw- en sloopafval en eentje voor zuiver steenpuin een must. Vergeet geen toestemming te vragen als je deze op de openbare weg zet en vul deze container niet hoger dan de rand. Deze containers kun je huren bij gespecialiseerde bedrijven.

Puinzakken als alternatief

Heb je minder afval, dan kunnen puinzakken een alternatief vormen. Je vindt deze zakken bij doe-het-zelfzaken en bij recyclagebedrijven. Ze bestaan in verschillende afmetingen. Informeer je naar de geldende regels over de ophaling in je stad.

Verbouw je zelf of reken je op een aannemer?

Weet dat je als particulier zelf verantwoordelijk bent voor je afval. Ofwel voer je je bouw- en sloopafval naar het containerpark ofwel schakel je afvalverwerker in, die het afval op de bouwplaats komt ophalen. Hier gaan natuurlijk kosten mee gepaard. Die kunnen stevig oplopen, dus informeer je grondig.

Werk je met een aannemer, dan is deze wettelijk verplicht deze af te voeren naar een vergunde verwerker. Hier heb je dus minder zorgen, al zullen deze kosten ongetwijfeld doorgerekend worden.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons