Boerenjaar voor zonne-energie

Het zachte, zonnige voorjaar duwde de opbrengst van zonnepanelen een derde hoger dan in de eerste jaarhelft van vorig jaar. Dit jaar liep de zonneproductie van januari tot juni al 1,589 miljard kWh, tegen 1,198 miljard kWh vorig jaar.

Een zonnepaneel heeft niet per se volle zon nodig om elektriciteit op te wekken, maar de opbrengst ligt wel degelijk hoger bij ideaal zonnig weer.

De zonneproductiecijfers voor dit jaar liggen 33 procent hoger dan die van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de distributienetbeheerder Elia. Dit is voor meer dan de helft toe te schrijven aan het mooiere weer. 'Van de stijging van 391 miljoen kWh kan je ongeveer 211 miljoen kWh toeschrijven aan meer zon en 180 miljoen kWh aan de verhoogde geïnstalleerde capaciteit', laat Elia weten.

Het was dan ook een mooi zonnig voorjaar, volgens de cijfers van het KMI waren vooral de maanden maart, april en juni een pak zonniger dan gemiddeld. In totaal werden er in het eerste halfjaar goed 909 uur zonneschijn geregistreerd, waar dat normaal iets meer dan 787 uur is.

Bovendien tekende het KMI dit jaar welgeteld 1 sneeuwdag, in januari, waar er gemiddeld in de periode januari-april 13 sneeuwdagen zijn. En een met sneeuw bedekt zonnepaneel levert niets op.

Elia monitort nu een geïnstalleerde capaciteit aan zonnepanelen van goed 2.800 MW. Dat is op het eerste gezicht vergelijkbaar met de totale capaciteit van 2911 MW van de vier reactoren samen van de kerncentrale van Doel, en ruim groter dan de 866 MW van de oudste reactoren (Doel 1 en 2) die in 2015 definitief moeten sluiten. 

Voor de zonnepanelen gaat het echter om hun piekvermogen, dat zelden wordt gehaald. In de praktijk ligt de opbrengst van al die panelen een pak lager dan die van een kerncentrale. In april was de zonneproductie goed voor ongeveer 6,6 procent van de totale energieproductie in ons land en 5 procent van het totale verbruik (import inbegrepen). 

Bedenk dat de reactoren Doel 3 en Tihange 2 nog steeds stilliggen - desondanks stond kernenergie in april voor 48 procent van de totale productie. In januari daarentegen was de zon goed voor minder dan 1 procent van de totale productie.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons