Boerenjaar voor zonne-energie

Het zachte, zonnige voorjaar duwde de opbrengst van zonnepanelen een derde hoger dan in de eerste jaarhelft van vorig jaar. Dit jaar liep de zonneproductie van januari tot juni al 1,589 miljard kWh, tegen 1,198 miljard kWh vorig jaar.

Een zonnepaneel heeft niet per se volle zon nodig om elektriciteit op te wekken, maar de opbrengst ligt wel degelijk hoger bij ideaal zonnig weer.

De zonneproductiecijfers voor dit jaar liggen 33 procent hoger dan die van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de distributienetbeheerder Elia. Dit is voor meer dan de helft toe te schrijven aan het mooiere weer. 'Van de stijging van 391 miljoen kWh kan je ongeveer 211 miljoen kWh toeschrijven aan meer zon en 180 miljoen kWh aan de verhoogde geïnstalleerde capaciteit', laat Elia weten.

Het was dan ook een mooi zonnig voorjaar, volgens de cijfers van het KMI waren vooral de maanden maart, april en juni een pak zonniger dan gemiddeld. In totaal werden er in het eerste halfjaar goed 909 uur zonneschijn geregistreerd, waar dat normaal iets meer dan 787 uur is.

Bovendien tekende het KMI dit jaar welgeteld 1 sneeuwdag, in januari, waar er gemiddeld in de periode januari-april 13 sneeuwdagen zijn. En een met sneeuw bedekt zonnepaneel levert niets op.

Elia monitort nu een geïnstalleerde capaciteit aan zonnepanelen van goed 2.800 MW. Dat is op het eerste gezicht vergelijkbaar met de totale capaciteit van 2911 MW van de vier reactoren samen van de kerncentrale van Doel, en ruim groter dan de 866 MW van de oudste reactoren (Doel 1 en 2) die in 2015 definitief moeten sluiten. 

Voor de zonnepanelen gaat het echter om hun piekvermogen, dat zelden wordt gehaald. In de praktijk ligt de opbrengst van al die panelen een pak lager dan die van een kerncentrale. In april was de zonneproductie goed voor ongeveer 6,6 procent van de totale energieproductie in ons land en 5 procent van het totale verbruik (import inbegrepen). 

Bedenk dat de reactoren Doel 3 en Tihange 2 nog steeds stilliggen - desondanks stond kernenergie in april voor 48 procent van de totale productie. In januari daarentegen was de zon goed voor minder dan 1 procent van de totale productie.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag