Bizlocator, een nieuw online platform voor bedrijfsvastgoed

Gent is pilootstad op Bizlocator, een nieuw online platform voor economisch vastgoed waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. De tool wordt dit najaar naar andere steden en gemeenten in Vlaanderen uitgerold. “Onze dienst economie behandelt jaarlijks meer dan 200 ruimtevragen naar bedrijfsvastgoed, dat is niet weinig”, zegt de Gentse eerste schepen Mathias De Clercq (Open Vld). “Het gaat daarbij zowel om ruimte voor winkels of horecazaken, maar ook voor kantoren, bedrijfsgronden, industriële loodsen, enzovoort. Vier op de tien vragen komen van starters.”

Omdat er geen geautomatiseerd bestand is, vergde het heel wat inspanningen om mensen die ruimte zoeken in contact te brengen met ruimte-aanbieders. Via de online tool www.bizlocator.be kunnen voortaan zowel vastgoedmakelaars als overheden en ondernemers bedrijfsvastgoed plaatsen en zoeken.

“Dankzij dit platform is er één gecentraliseerd en geactualiseerd overzicht van beschikbare economische ruimte in Gent, dat gebruiksvriendelijk en permanent raadpleegbaar zal zijn. Dit draagt bij tot een sterke administratieve vereenvoudiging voor ondernemers.” Dat steden en gemeenten, de Vlaamse overheid en de vastgoedsector daarvoor de krachten bundelen, maakt het project uniek, zegt projectleider Raf Buyle.

Eddy Van der Stock, voorzitter van de Vlaamse ICT-organisatie V-ICT-OR, wijst er nog op dat het een open initiatief is dat uitgerold zal worden naar de 307 resterende Vlaamse steden en gemeenten. “De data kunnen vrij gebruikt worden in andere contexten, beleidsmatig bijvoorbeeld of om er iets creatiefs mee te doen.” Bovendien worden in het najaar de kadastrale uittreksels geïntegreerd in de tool.

Het systeem moet op termijn zichzelf terugverdienen. Aanbieders van ruimte betalen vijf euro per ingave voor het beheren van de databank, met een maximumbedrag van 25 euro per vastgoedobject.

De tool werd op initiatief van het Agentschap Ondernemen ontwikkeld in samenwerking met CIB Vlaanderen, ORIS en de Vlaamse ICT Organisatie.

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons