Bizlocator, een nieuw online platform voor bedrijfsvastgoed

Gent is pilootstad op Bizlocator, een nieuw online platform voor economisch vastgoed waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. De tool wordt dit najaar naar andere steden en gemeenten in Vlaanderen uitgerold. “Onze dienst economie behandelt jaarlijks meer dan 200 ruimtevragen naar bedrijfsvastgoed, dat is niet weinig”, zegt de Gentse eerste schepen Mathias De Clercq (Open Vld). “Het gaat daarbij zowel om ruimte voor winkels of horecazaken, maar ook voor kantoren, bedrijfsgronden, industriële loodsen, enzovoort. Vier op de tien vragen komen van starters.”

Omdat er geen geautomatiseerd bestand is, vergde het heel wat inspanningen om mensen die ruimte zoeken in contact te brengen met ruimte-aanbieders. Via de online tool www.bizlocator.be kunnen voortaan zowel vastgoedmakelaars als overheden en ondernemers bedrijfsvastgoed plaatsen en zoeken.

“Dankzij dit platform is er één gecentraliseerd en geactualiseerd overzicht van beschikbare economische ruimte in Gent, dat gebruiksvriendelijk en permanent raadpleegbaar zal zijn. Dit draagt bij tot een sterke administratieve vereenvoudiging voor ondernemers.” Dat steden en gemeenten, de Vlaamse overheid en de vastgoedsector daarvoor de krachten bundelen, maakt het project uniek, zegt projectleider Raf Buyle.

Eddy Van der Stock, voorzitter van de Vlaamse ICT-organisatie V-ICT-OR, wijst er nog op dat het een open initiatief is dat uitgerold zal worden naar de 307 resterende Vlaamse steden en gemeenten. “De data kunnen vrij gebruikt worden in andere contexten, beleidsmatig bijvoorbeeld of om er iets creatiefs mee te doen.” Bovendien worden in het najaar de kadastrale uittreksels geïntegreerd in de tool.

Het systeem moet op termijn zichzelf terugverdienen. Aanbieders van ruimte betalen vijf euro per ingave voor het beheren van de databank, met een maximumbedrag van 25 euro per vastgoedobject.

De tool werd op initiatief van het Agentschap Ondernemen ontwikkeld in samenwerking met CIB Vlaanderen, ORIS en de Vlaamse ICT Organisatie.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons