Bijna helft bouwwerven nog steeds werkloos na controleactie veiligheid

Bij een nieuwe controleactie, eind september, naar de veiligheid op bouwwerven heeft de arbeidsinspectie in 47 procent van de gevallen de activiteit laten stopzetten.

Bij twee eerdere controleacties in maart en in mei gebeurde dat in 50 procent van de gevallen. Eén werkgever op de drie was in orde bij de controle op 26 september, bij de eerdere controles was dat één op de vier, meldt de federale overheidsdienst Werk woensdag.

Eerder dit jaar waren er al zogenaamde 'bliksemacties', op 21 maart en 18 juni. "In dit proces van lange adem is een lichte verbetering ten opzichte van de eerste twee dagen merkbaar", luidt het in een persbericht. "Het blijkt dat de werkgevers, die bewust worden van deze controledagen, correctieve en preventieve maatregelen beginnen te nemen."

Het aantal schriftelijke of mondelinge opmerkingen daalde iets meer. In 18 procent van de gevallen werden opmerkingen gemaakt, tegenover 25 procent bij de vorige acties. Vooral bij dakwerken waren veel werven niet in orde (69 procent) bij de jongste controle. 

Opnieuw werden zowat alle 150 arbeidsinspecteurs ingeschakeld voor de actie. De inspecteurs spitsten zich toe op zware inbreuken die aanleiding kunnen geven tot zware ongevallen. De focus lag op kleine werven, alsook op het beheer van de werf door de werkgever.

In totaal werden nu ongeveer 1.200 werkgevers gecontroleerd, een 400-tal per actie. De meeste inbreuken zijn gerelateerd aan bescherming tegen vallen. De arbeidsinspectie overweegt gelijkaardige acties voort te zetten in 2014.

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons