Bereken hoeveel je kunt besparen met een energierenovatie

De Belg renoveert hoofdzakelijk met het oog op comfort en niet zozeer om energie te besparen. Met de online tool ‘Check je huis’ wil de stad Gent haar inwoners stimuleren om toch te investeren in maatregelen die helpen de energiefactuur terug te dringen. De tool is interessant voor iedere Vlaming om zicht te krijgen op de energieprestaties van zijn woning en hoe die te verbeteren.

In België zijn meer dan de helft van de gebouwen meer dan 50 jaar oud en in stedelijke gebieden is ongeveer 80% van het vastgoedpark nauwelijks geïsoleerd. Dat maakt dat een gemiddeld gezin jaarlijks een maandloon aan energie door vloeren, ramen en daken laat verdwijnen. Om een goed beeld te krijgen op hoe je die energiekosten kunt terugdringen, moet je doorgaans al een energiedeskundige of architect inschakelen om de woning door te lichten. Met de online tool ‘Check je huis’ biedt de stad Gent nu een alternatief om eenvoudig te berekenen hoeveel geld je laat liggen.

Niet alleen voor Gentenaars
De tool helpt Gentenaars op een beperkte en laagdrempelige manier om na te gaan waar ze geld verspillen, hoe ze die onnodige kosten kunnen verhelpen en welke premies hun stadsbestuur daarvoor veil heeft. 

De tool geeft na het aanklikken van enkele mogelijke antwoorden op vragen snel een eenvoudig antwoord op de vraag hoeveel je jaarlijks kunt besparen. In het eindresultaat zie je meteen wat er nog beter kan om geen energie verloren te laten gaan. Een eenvoudig en gepersonaliseerd stappenplan geeft per ingreep een overzicht van de geschatte investeringskost, de beschikbare premies en de jaarlijkse besparing.

Ook wanneer je niet in Gent woont, kan de tool je heel wat inzicht verschaffen. Het becijferde energieverbruik op jaarbasis benadert de werkelijkheid vrij aardig en kan zo een eye opener zijn. Ook de tips om het energieverbruik te verbeteren zijn inzichtelijk. Je hebt bovendien de mogelijkheid om de voorgestelde verbetering bij te sturen op basis van enkele andere opties en zo de energierenovatie volledig op jouw maat af te stemmen.

Zelf proberen? Check je huis


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag