Bereken hoeveel je kunt besparen met een energierenovatie

De Belg renoveert hoofdzakelijk met het oog op comfort en niet zozeer om energie te besparen. Met de online tool ‘Check je huis’ wil de stad Gent haar inwoners stimuleren om toch te investeren in maatregelen die helpen de energiefactuur terug te dringen. De tool is interessant voor iedere Vlaming om zicht te krijgen op de energieprestaties van zijn woning en hoe die te verbeteren.

In België zijn meer dan de helft van de gebouwen meer dan 50 jaar oud en in stedelijke gebieden is ongeveer 80% van het vastgoedpark nauwelijks geïsoleerd. Dat maakt dat een gemiddeld gezin jaarlijks een maandloon aan energie door vloeren, ramen en daken laat verdwijnen. Om een goed beeld te krijgen op hoe je die energiekosten kunt terugdringen, moet je doorgaans al een energiedeskundige of architect inschakelen om de woning door te lichten. Met de online tool ‘Check je huis’ biedt de stad Gent nu een alternatief om eenvoudig te berekenen hoeveel geld je laat liggen.

Niet alleen voor Gentenaars
De tool helpt Gentenaars op een beperkte en laagdrempelige manier om na te gaan waar ze geld verspillen, hoe ze die onnodige kosten kunnen verhelpen en welke premies hun stadsbestuur daarvoor veil heeft. 

De tool geeft na het aanklikken van enkele mogelijke antwoorden op vragen snel een eenvoudig antwoord op de vraag hoeveel je jaarlijks kunt besparen. In het eindresultaat zie je meteen wat er nog beter kan om geen energie verloren te laten gaan. Een eenvoudig en gepersonaliseerd stappenplan geeft per ingreep een overzicht van de geschatte investeringskost, de beschikbare premies en de jaarlijkse besparing.

Ook wanneer je niet in Gent woont, kan de tool je heel wat inzicht verschaffen. Het becijferde energieverbruik op jaarbasis benadert de werkelijkheid vrij aardig en kan zo een eye opener zijn. Ook de tips om het energieverbruik te verbeteren zijn inzichtelijk. Je hebt bovendien de mogelijkheid om de voorgestelde verbetering bij te sturen op basis van enkele andere opties en zo de energierenovatie volledig op jouw maat af te stemmen.

Zelf proberen? Check je huis

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons