‘Beperk woonbonus tot nieuwbouw’

UGent-professor Johan Albrecht stelt voor de woonbonus ook na de regionalisering van volgend jaar gedeeltelijk te behouden. Hij wil het systeem wel beperken tot nieuwbouwwoningen.

Dat zegt Albrecht bij de voorstelling van een enquête van bouwbedrijf Woningen Blavier. Die toont aan dat Belgen bezorgd zijn over de toekomst van het fiscale voordeel, en dat het grootste deel het huidige systeem wil behouden.

Maar volgens Albrecht heeft de Vlaamse regering onvoldoende middelen om de woonbonus ongewijzigd te laten. Hij pleit ervoor om het systeem te beperken tot nieuwbouw, “omdat dat economische activiteit creëert”.

Lagere btw
Albrecht is ook te vinden voor het alternatief van een btw-verlaging van 21 naar 6 procent, omdat die onmiddellijk effect heeft op de prijs. Dat kan helpen om bouwen betaalbaar te houden op een moment dat de kosten stijgen door de steeds strengere energienormen. “Een btw-verlaging geeft de beste prikkel om de markt te ondersteunen”, zegt de professor.

De Vlaamse regering heeft al gezegd dat de woonbonus ten vroegste zal veranderen vanaf 1 januari 2015.

Ongerust
De toekomst van de woonbonus staat volgens de onderzoekers hoog op de lijst van de grootste bezorgdheden van toekomstige bouwers en kopers van een woning, naast de verhoogde belastingdruk en de stijgende energieprijzen. Meer dan drie kwart van de 500 ondervraagde kandidaat-kopers en -bouwers zegt in de enquête ongerust te zijn over een mogelijk wegvallen van de woonbonus.

Ook over andere steunmaatregelen heerst ongerustheid: bijna twee op de drie respondenten zijn ervan overtuigd dat er na de regionalisering premies zullen verdwijnen of afgebouwd worden. Waarop die overtuiging is gebaseerd, wordt niet duidelijk uit het onderzoek.

Twee op de drie ondervraagden kiezen dan ook voor een behoud van de woonbonus. Al kan een mogelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor nieuwbouw als alternatief ook op steun rekenen, vooral in Franstalig België.

‘Bedreigend’
“De grote onrust omtrent woonbonus en fiscale maatregelen, gecombineerd met het lage vertrouwen in de overheid, is bedreigend voor de bouwsector”, luidt het bij Woningen Blavier. Het bouwbedrijf pleit voor meer duidelijkheid over de fiscale voordelen en premies na de overheveling van de bevoegdheden.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag