Belgische woningprijzen meer in lijn met Europese trend

België was een van de weinige landen waar de crisis nauwelijks enige impact had op de evolutie van de woningprijzen. België vormt evenwel steeds minder een buitenbeentje, blijkt uit cijfers van Eurostat. In de eurozone was er in het tweede kwartaal een stijging met 0,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal; in de EU bedroeg die toename 0,4 procent. In België bleven de prijzen zelfs onveranderd (0,0 procent).

Op jaarsbasis zet België wel nog een beter dan gemiddelde prijsstijging neer. De woningprijzen in de eurozone lagen in het eerste kwartaal van 2013 gemiddeld 2,2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt cijfers van Eurostat. Voor de hele EU was er een terugval met 1,3 procent. In België was er nog een stijging met 0,4 procent. De evolutie van de prijzen in de eerste zes maanden van 2013 sluit evenwel steeds nauwer aan bij die van de prijzen in de eurozone en in de EU.

Binnen de eurozone en de EU zijn er belangrijke verschillen in de evolutie van de prijzen.

De hoogste stijging op jaarbasis wordt genoteerd in Litouwen (+8,8 procent), Estland (+8,1 procent) en Luxemburg (+5,1 procent). De grootste daling van de prijzen werd genoteerd voor Kroatiê (-19,7 procent), Spanje (-10,6 procent) en Nederland (-7,5 procent). Voor Duitsland zijn er slechts cijfers tot en met het vierde kwartaal van 2012 (+5,0 procent). In Frankrijk was er een daling met 1,1 procent, in het VK een toename met 2,9 procent.

Ten opzichte van het eerste kwartaal stegen de vastgoedprijzen het sterkst in Litouwen (+5,1 procent), Estland (+3,7 procent) en Denemarken (+3,1 procent). De grootste dalingen werden genoteerd in Kroatië (-6,5 procent), Nederland (-2,0 procent) en Hongarije (-0,9 procent). In Frankrijk was er een stijging met 0,7 procent, in het VK met 1,8 procent en in Luxemburg met 2,8 procent.

De waardevastheid van vastgoed staat in vele landen wel onder druk. Nu ook in België. De inflatie bedroeg in het tweede kwartaal op jaarbasis voor de EU 1,6 procent, voor de eurozone 1,4 procent en voor België 1,2 procent.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons