Belgische woningprijzen houden internationaal goed stand

De Belgische woningprijzen stegen in het derde kwartaal van 2013 met 0,7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In de EU was er daling van 0,7 procent en in de eurozone van 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Nu het iets beter gaat met de Europese economie, bodemt de daling van de woningprijzen kwartaal na kwartaal verder uit. In het eerste kwartaal van 2013 was er nog sprake van een terugval van de gemiddelde woningprijs in de EU met 1,7 procent tegen dezelfde periode een jaar eerder. In de eurozone was dat toen nog een daling van 2,6 procent. (klik op grafiek voor vergroting)

Het herstel van de prijzen is nog opvallender wanneer men het derde kwartaal van 2013 vergelijkt met het voorafgaande kwartaal. In die periode stegen de prijzen met 1,7 procent in België, 0,7 procent in de EU en 0,6 procent in de eurozone. Opeenvolgende kwartalen vergelijken geeft evenwel meer kans op een veel grotere volatiteit dan een jaar-op-jaarvergelijking.

De trend belet niet dat er belangrijke verschillen blijven bestaan tussen landen.

In vergelijking met een jaar eerder waren er belangrijke prijsstijgingen in Estland (+11,1%), Luxemburg (+6,5%), Letland (+6,2%), Zweden (+5,8%), Ierland (+3,5%) en het VK (+3,6%).

De grootste prijsdalingen werden genoteerd in Kroatië (-16,9%), Cyprus (-8,0%), Spanje (-6,4%), Slovenië (-6,0%) en Italië (-5,3%).

De prijsevolutie in onze buurlanden is verdeeld. Tegenover de sterke prijsstijgingen in Luxemburg en het VK in het derde kwartaal staan er prijsdalingen in Nederland (-3,3%) en Frankrijk (-1,4%). In Duitsland is er ook een prijsstijging (+3,8%). Het zijn wel maar cijfers voor het eerste kwartaal, recentere zijn er niet.

Op de gegevens van Eurostat wordt een reeks kwalitatieve correcties doorgevoerd opdat ze gemakkelijker vergelijkbaar zijn. Ze verschillen voor België mede daarom van de prijzen van de Nationale Bank, de FOD Economie, de notarissen en de grote vastgoedmakelaarsketens (ERA, Century21, Trevi).

Alle recente cijfers van deze verschillende bronnen bevestigen evenwel dat de Belgische woningprijzen goed overeind bleven in 2013 en vastgoed in België ook het voorbije jaar waardevast bleef.

Een panel van 14 experts geraadpleegd door De Tijd in december ging voor de Belgische markt uit van vrij stabiele vastgoedprijzen, met -0,4 procent voor gewone huizen, +0,6 procent voor appartementen en +1,0 procent voor gronden. Enkel de prijzen van villa's (-3,3%) kunnen bij een inflatie van 1,1 procent niet waardevast worden genoemd in.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons