Belgische woningprijzen houden internationaal goed stand

De Belgische woningprijzen stegen in het derde kwartaal van 2013 met 0,7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In de EU was er daling van 0,7 procent en in de eurozone van 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Nu het iets beter gaat met de Europese economie, bodemt de daling van de woningprijzen kwartaal na kwartaal verder uit. In het eerste kwartaal van 2013 was er nog sprake van een terugval van de gemiddelde woningprijs in de EU met 1,7 procent tegen dezelfde periode een jaar eerder. In de eurozone was dat toen nog een daling van 2,6 procent. (klik op grafiek voor vergroting)

Het herstel van de prijzen is nog opvallender wanneer men het derde kwartaal van 2013 vergelijkt met het voorafgaande kwartaal. In die periode stegen de prijzen met 1,7 procent in België, 0,7 procent in de EU en 0,6 procent in de eurozone. Opeenvolgende kwartalen vergelijken geeft evenwel meer kans op een veel grotere volatiteit dan een jaar-op-jaarvergelijking.

De trend belet niet dat er belangrijke verschillen blijven bestaan tussen landen.

In vergelijking met een jaar eerder waren er belangrijke prijsstijgingen in Estland (+11,1%), Luxemburg (+6,5%), Letland (+6,2%), Zweden (+5,8%), Ierland (+3,5%) en het VK (+3,6%).

De grootste prijsdalingen werden genoteerd in Kroatië (-16,9%), Cyprus (-8,0%), Spanje (-6,4%), Slovenië (-6,0%) en Italië (-5,3%).

De prijsevolutie in onze buurlanden is verdeeld. Tegenover de sterke prijsstijgingen in Luxemburg en het VK in het derde kwartaal staan er prijsdalingen in Nederland (-3,3%) en Frankrijk (-1,4%). In Duitsland is er ook een prijsstijging (+3,8%). Het zijn wel maar cijfers voor het eerste kwartaal, recentere zijn er niet.

Op de gegevens van Eurostat wordt een reeks kwalitatieve correcties doorgevoerd opdat ze gemakkelijker vergelijkbaar zijn. Ze verschillen voor België mede daarom van de prijzen van de Nationale Bank, de FOD Economie, de notarissen en de grote vastgoedmakelaarsketens (ERA, Century21, Trevi).

Alle recente cijfers van deze verschillende bronnen bevestigen evenwel dat de Belgische woningprijzen goed overeind bleven in 2013 en vastgoed in België ook het voorbije jaar waardevast bleef.

Een panel van 14 experts geraadpleegd door De Tijd in december ging voor de Belgische markt uit van vrij stabiele vastgoedprijzen, met -0,4 procent voor gewone huizen, +0,6 procent voor appartementen en +1,0 procent voor gronden. Enkel de prijzen van villa's (-3,3%) kunnen bij een inflatie van 1,1 procent niet waardevast worden genoemd in.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

<div>Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?</div>
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer

Moet je successierechten betalen op de gezinswoning als je partner sterft?

Je bent samen met je echtgenoot of samenwonende partner eigenaar van een woning waarin je ook woont. Moet je daarop dan successierechten betalen als je partner zou komen te overlijden? En gelden er verschillende regels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons