Belgische huizen niet langer te duur

Jarenlang hamerden nationale en internationale instellingen erop dat de Belgische huizenmarkt oververhit was. Maar daar komen ze nu van terug. ‘De Belgische vastgoedmarkt is vrijwel in evenwicht’, zegt de Nationale Bank vandaag in De Standaard.

Internationale organisaties zoals de Oeso, het IMF, Standard & Poor’s en The Economist waarschuwden in het verleden dat de Belgische huizenmarkt een zeepbel was. Woningen zouden maar liefst 50 procent boven hun eigenlijke waarde geprijsd zijn, en dus loerde een vastgoedcrash om de hoek. Ook de Nationale Bank vreesde in 2012 nog dat de huizen 15 procent overgewaardeerd waren.

Dat is niet langer het geval. In haar jongste jaarverslag spreekt de Nationale Bank van een overwaardering van nog amper 3,6 procent, wat inhoudt dat de markt ‘vrijwel in evenwicht is’.

Rente gezakt
Nochtans zijn de prijzen sinds 2012 niet gedaald, integendeel. De voorbije drie jaar zijn huizen gemiddeld vier procent duurder geworden. Maar in diezelfde periode is de rente ook sterk gezakt, van meer dan 4 procent naar minder dan 2,5 procent voor een lening op twintig jaar.

Daardoor zijn woningen betaalbaarder geworden, en ligt de prijs dus meer in lijn met wat gezinnen ervoor kunnen betalen. Anders gesteld: de gedaalde rente liet toe om lucht uit de markt te laten, zonder dat de prijzen daarvoor moesten zakken.

Woonbonus
Bovendien hebben de instellingen hun berekeningsmethodes verfijnd. De Nationale Bank houdt er nu bijvoorbeeld rekening mee dat de woonbonus een prijsopdrijvend effect gehad heeft.

Of huizen ook in de toekomst correct gewaardeerd blijven, is onzeker. De woonbonus werd dit jaar minder voordelig, wat woningen opnieuw minder betaalbaar maakt. Bovendien is het aannemelijk dat de rentevoeten in de toekomst zullen stijgen. Als de prijzen niet navenant dalen, neemt de overwaardering opnieuw toe.

De huizenmarkt was in 2014 niet langer oververhit, zo stelt de Nationale Bank vast. Twee jaar geleden waarschuwde de instelling nog voor een overwaardering van 15 procent.

Bron:
De Standaard

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons