Belgische huizen niet langer te duur

Jarenlang hamerden nationale en internationale instellingen erop dat de Belgische huizenmarkt oververhit was. Maar daar komen ze nu van terug. ‘De Belgische vastgoedmarkt is vrijwel in evenwicht’, zegt de Nationale Bank vandaag in De Standaard.

Internationale organisaties zoals de Oeso, het IMF, Standard & Poor’s en The Economist waarschuwden in het verleden dat de Belgische huizenmarkt een zeepbel was. Woningen zouden maar liefst 50 procent boven hun eigenlijke waarde geprijsd zijn, en dus loerde een vastgoedcrash om de hoek. Ook de Nationale Bank vreesde in 2012 nog dat de huizen 15 procent overgewaardeerd waren.

Dat is niet langer het geval. In haar jongste jaarverslag spreekt de Nationale Bank van een overwaardering van nog amper 3,6 procent, wat inhoudt dat de markt ‘vrijwel in evenwicht is’.

Rente gezakt
Nochtans zijn de prijzen sinds 2012 niet gedaald, integendeel. De voorbije drie jaar zijn huizen gemiddeld vier procent duurder geworden. Maar in diezelfde periode is de rente ook sterk gezakt, van meer dan 4 procent naar minder dan 2,5 procent voor een lening op twintig jaar.

Daardoor zijn woningen betaalbaarder geworden, en ligt de prijs dus meer in lijn met wat gezinnen ervoor kunnen betalen. Anders gesteld: de gedaalde rente liet toe om lucht uit de markt te laten, zonder dat de prijzen daarvoor moesten zakken.

Woonbonus
Bovendien hebben de instellingen hun berekeningsmethodes verfijnd. De Nationale Bank houdt er nu bijvoorbeeld rekening mee dat de woonbonus een prijsopdrijvend effect gehad heeft.

Of huizen ook in de toekomst correct gewaardeerd blijven, is onzeker. De woonbonus werd dit jaar minder voordelig, wat woningen opnieuw minder betaalbaar maakt. Bovendien is het aannemelijk dat de rentevoeten in de toekomst zullen stijgen. Als de prijzen niet navenant dalen, neemt de overwaardering opnieuw toe.

De huizenmarkt was in 2014 niet langer oververhit, zo stelt de Nationale Bank vast. Twee jaar geleden waarschuwde de instelling nog voor een overwaardering van 15 procent.

Bron:
De Standaard

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons