Belgische huizen niet langer te duur

Jarenlang hamerden nationale en internationale instellingen erop dat de Belgische huizenmarkt oververhit was. Maar daar komen ze nu van terug. ‘De Belgische vastgoedmarkt is vrijwel in evenwicht’, zegt de Nationale Bank vandaag in De Standaard.

Internationale organisaties zoals de Oeso, het IMF, Standard & Poor’s en The Economist waarschuwden in het verleden dat de Belgische huizenmarkt een zeepbel was. Woningen zouden maar liefst 50 procent boven hun eigenlijke waarde geprijsd zijn, en dus loerde een vastgoedcrash om de hoek. Ook de Nationale Bank vreesde in 2012 nog dat de huizen 15 procent overgewaardeerd waren.

Dat is niet langer het geval. In haar jongste jaarverslag spreekt de Nationale Bank van een overwaardering van nog amper 3,6 procent, wat inhoudt dat de markt ‘vrijwel in evenwicht is’.

Rente gezakt
Nochtans zijn de prijzen sinds 2012 niet gedaald, integendeel. De voorbije drie jaar zijn huizen gemiddeld vier procent duurder geworden. Maar in diezelfde periode is de rente ook sterk gezakt, van meer dan 4 procent naar minder dan 2,5 procent voor een lening op twintig jaar.

Daardoor zijn woningen betaalbaarder geworden, en ligt de prijs dus meer in lijn met wat gezinnen ervoor kunnen betalen. Anders gesteld: de gedaalde rente liet toe om lucht uit de markt te laten, zonder dat de prijzen daarvoor moesten zakken.

Woonbonus
Bovendien hebben de instellingen hun berekeningsmethodes verfijnd. De Nationale Bank houdt er nu bijvoorbeeld rekening mee dat de woonbonus een prijsopdrijvend effect gehad heeft.

Of huizen ook in de toekomst correct gewaardeerd blijven, is onzeker. De woonbonus werd dit jaar minder voordelig, wat woningen opnieuw minder betaalbaar maakt. Bovendien is het aannemelijk dat de rentevoeten in de toekomst zullen stijgen. Als de prijzen niet navenant dalen, neemt de overwaardering opnieuw toe.

De huizenmarkt was in 2014 niet langer oververhit, zo stelt de Nationale Bank vast. Twee jaar geleden waarschuwde de instelling nog voor een overwaardering van 15 procent.

Bron:
De Standaard


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag