Belgen zoeken woning steeds meer in dezelfde prijsklasse

De prijzen van woonhuizen in België zijn sinds 2000 met 148 procent gestegen, die van appartementen met 134 procent. De prijs van goedkopere woningen is het meest gestegen. De meeste Belgen moeten in een steeds smallere prijsklasse vissen als ze een woning willen, zeker in Vlaanderen. Brussel is een geval apart.

We houden van gemiddelden om een idee te krijgen van de prijs van iets. Ook voor vastgoed. Maar dat is misleidend. De gemiddelde woning bestaat gewoon niet. Hoe groot is het terrein? Is het een rijhuis, open of halfopen bebouwing? Is de ligging gunstig? Hoeveel slaapkamers zijn er? Hoe goed is het onderhouden? Is de buurt veilig? En toch hanteren we de gemiddelde vastgoedprijs voortdurend als ons grote houvast.

Om een beter idee te krijgen van wat een woning nu eigenlijk kost, loont het de moeite eens te kijken naar de prijsvork van ‘de middenklasse’. Als ondervork nemen we de prijs waaronder de 25 procent goedkoopste vastgoedtransacties van een jaar zijn afgesloten (in statistisch jargon: P25). Als bovenvork de prijs waarboven de 25 procent duurste vastgoedtransacties zijn gebeurd (P75).

Neem de markt van de appartementen in Vlaanderen in 2013. Een kwart van de kopers betaalde minder dan 140.000 euro, en een kwart van de kopers telde meer dan 248.000 euro neer. De helft (in het midden) betaalde dus een prijs in de vork van 140.000 euro à 248.000 euro. Dat lijkt op het eerste gezicht een zeer grote vork, maar de ligging, de grootte, het comfort en ook de financiële mogelijkheden van de koper spelen natuurlijk een grote rol.

Vernauwd
Een opvallende vaststelling is dat die prijsvork over de jaren heen is vernauwd. Dat geldt zeker voor de onderkant van de vork. In het jaar 2000 lag de ondergrens van de middenklasse voor appartementen in Vlaanderen 49 procent onder de gemiddelde prijs van toen. Vorig jaar was dat maar 32 procent lager. De bovenvork lag toen 18 procent boven het gemiddelde. Vorig jaar was dat 17 procent. De verklaring? De prijs waaronder in 2000 25 procent van de appartementen verkocht werd, is beduidend sterker gestegen (+163%) dan de gemiddelde prijs (+127%) en de bovengrens (+126%).

Hoe komt dat? De prijzen van appartementen in Vlaanderen stijgen sneller dan de toename van de koopkracht. Daardoor ontstaat er vooral steeds meer concurrentie aan de onderkant van de vork. Dat blijkt ook uit het feit dat de helft van de kopers van appartementen in Vlaanderen vorig jaar maximaal 186.225 euro betaalde. Dat is beduidend minder dan de gemiddelde prijs van 211.138 euro. Als we de middenklasse nog eens opsplitsen in twee gelijke groepen, blijkt de onderste helft bovendien in een vorkbreedte te zitten van 46.225 euro (140.000 à 186.225 euro) en de bovenste helft in een beduidend ruimere vorkbreedte van 61.775 euro (186.225 à 248.000 euro).

De versmalling aan de onderkant van de vork is vrij algemeen. In Vlaanderen is ze er bij elke vastgoedcategorie. Met uitzondering van villa’s geldt het er ook voor de bovenkant van de vork. In Wallonië is de versmalling aan de onderkant enkel niet het geval voor villa’s. Buitenbeentje

Interactieve kaart: Vastgoed in België
Hoe evolueerden de prijzen van Belgische huizen, villa's, appartementen en bouwgronden in 2013? En hoeveel euro betaalt u per gemeente voor een nieuwe woonst?

U vindt de trends en de cijfers in onze nieuwe interactieve kaart.

Brussel is een buitenbeentje. Voor villa’s en woonhuizen verbreedt de vork aan de onderkant zelfs. Hoe kan dat in een stad waar de prijzen relatief het meest zijn gestegen en waar er te weinig wordt gebouwd? De verklaring ligt voor de hand. Nergens zijn de verschillen tussen arm en rijk zo groot als in Brussel. De betere klasse is niet geïnteresseerd in vastgoed in sommige wijken. In Brussel woont bovendien slechts 45 procent van de gezinnen in een eigen woning, in Vlaanderen is dat ruim 70 procent. Wie te arm is om een woning te kopen, wordt niet ‘meegeteld’ in de gemiddelde prijs.

Bron:
Netto


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag