Belg koopt vaker online


In drie jaar tijd is het vertrouwen in e-commerce in ons land met 70 procent gestegen. Hierdoor kopen consumenten almaar vaker producten die ze al eerder in huis hadden via het internet, in plaats van enkel producten die ze nog nooit eerder kochten. Dat zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van handels- en dienstenfederatie Comeos. Tegelijk waarschuwt hij voor de nadelen van e-commerce.

Comeos liet voor de tweede keer de online-aankoopgewoonten van de Belg onderzoeken. Onderzoeksbureau InSites bevroeg hiervoor begin april ruim 1.000 consumenten.

Tijdswinst
Opvallend is dat in drie jaar tijd het vertrouwen in e-commerce steeg met 70 procent. In vergelijking met vorig jaar is het aantal vervangingsaankopen met vier procent gestegen, tot 35 procent. Het aantal nieuwe aankopen is gedaald. "Dat verschil is waanzinnig en toont aan dat e-commerce in ons land volwassen wordt", zegt Michel.
Vorig jaar kocht bijna de helft van de Belgen iets online. Dat is procentueel niet erg verschillend met het jaar ervoor, maar er werd wel een kwart meer gespendeerd: gemiddeld 163 euro per maand.

Mensen ruilen de fysieke winkel in voor het internet vooral omwille van tijdswinst en gemak. Redenen om dat niet te doen, hebben doorgaans te maken met 'iets vooraf willen zien of voelen' (41 procent) of veiligheidsredenen (30 procent). Hotelboekingen zijn het populairst om online te bestellen.

Gevaar voor competitiviteit
Toch zijn er ook belangrijke nadelen verbonden aan e-commerce. Het laat Belgen toe om in het buitenland aankopen te doen. Soms is dit voordeliger omwille van bijvoorbeeld een lager BTW-tarief of goedkopere contracten tussen handelaars en kredietkaartmerken, zoals Mastercard en VISA.

"België moet oppassen voor haar competitiviteitspositie", waarschuwt Dominique Michel. "Hierdoor zouden er 20.000 tot 30.000 jobs verloren kunnen gaan."
Een ander obstakel vormen de vele mogelijkheden van betaling in België. Vaak kan je als klant kiezen tussen betalen via overschrijving, een rechtstreekse koppeling met je bank of via kredietkaarten en paypal. Volgens Comeos is er nood aan een eenvormiger en makkelijk online betaalsysteem.

"Al die opties zijn voor de handelaars complex om op te volgen. In Nederland zijn alle betaalsystemen geïntegreerd. Er zijn nu gesprekken met de banksector, maar in België zitten we nog in de beginfase", aldus de handels- en dienstenfederatie. Dit vormt volgens hen een belangrijke uitdaging vormen voor de e-commerce in België.

Bron:
http://www.gva.be/nieuws/economie/aid1182831/belg-koopt-vaker-online.aspx

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons