Belg kan 33.000 euro meer ontlenen dan 2 jaar geleden

De daling van de hypotheekrente is de voorbije twee jaar groter geweest dan de stijging van de woningprijzen. Een woning is 10.000 euro duurder geworden, terwijl je met dezelfde maandelijkse aflossing 33.000 euro meer kan ontlenen, stelt de Immotheker vast. Maar dat leidt niet tot een explosie van het aantal transacties.

In twee jaar tijd is een woning in België gemiddeld 10.000 euro of 4,2 procent duurder geworden. In 2013 moest de Belg nog 240.000 euro voor een instapklare woning betalen. In 2005 was dat al 250.000 euro. Deze stijging is minder groot dan in de voorgaande jaren, waar prijsstijgingen van 5 procent per jaar geen uitzondering waren.

Over diezelfde periode zijn de rentevoeten voor een rente op 25 jaar evenwel gedaald van 3,9 procent naar 2,57 procent. Dat betekent dat de kredietnemer meer kan lenen. Bij een lagere rente moet er maandelijks minder rente per maand worden terugbetaald.

Met een maandelijkse aflossing (1.120 euro) van een doorsnee gezin kan de Belg daardoor op 25 jaar vandaag 33.000 euro méér ontlenen. Dat betekent 249.000 euro vandaag tegenover 216.000 euro twee jaar geleden.

Hierdoor komen meer woningen binnen het bereik van de koper. Een doorsnee gezin in België kan met zijn inkomen (3.200 euro/maand en eigen middelen 50.000 euro) vandaag 54 procent van het beschikbare woningaanbod kopen, tegenover 44 procent twee jaar jaar geleden. Immotheker maakte deze analyse op basis van de 300.000 simulaties die kredietnemers tijdens de afgelopen twee jaar op zijn website maakten. Immotheker vergeleek daarbij de eerste zes maanden van 2015 met die van 2013 voor kredieten met een looptijd van 25 jaar.

Er blijken wel belangrijke geografische verschillen te zijn. Een doorsnee gezin in de provincie Antwerpen met een gezinsinkomen van 3.000 euro kan 45 procent van het aanbod in zijn regio met zijn woonbudget aan. In West-Vlaanderen stijgt dat tot 55 procent van alle woningen.

Ondanks een hoger inkomen (3.260 euro) blijft in Vlaams-Brabant door de hogere woningprijzen ook maar 45 procent van de woningen binnen het bereik van een doorsnee gezin. Het beste af is een gezin in de provincie Luxemburg. 64 procent van alle woningen is er haalbaar voor het doorsnee gezin.

Transacties
Toch is er geen explosie van het aantal vastgoedtransacties. 'Het gemiddeld gezinsinkomen van de mensen die een woning willen kopen is met 5 procent gedaald, van 3.289 euro naar 3.134 euro per maand, stellen we vast bij de simulaties die we voor klanten maken. Helaas blijken vaak onvoldoende eigen middelen een struikelblok te zijn om een aantrekkelijke rente te bekomen en een eigen woning te verwerven', stelt John Romain van de Immotheker.

De banken zijn beduidend strenger geworden. Onder druk van de Nationale Bank, die een paar jaar geleden een overwaardering van zo'n 15 procent zag, zijn de banken vooral vanaf 2011 strenger geworden. Er moesten meer eigen middelen worden opgehoest door de gezinnen die willen lenen om te bouwen. Zeer lange looptijden werden oninteressant gemaakt of zelfs niet meer aangeboden. In 2011 had 39 procent van de in dat jaar verstrekte kredieten een looptijd van 26 à 30 jaar. In 2015 is dat teruggevallen tot 2 procent.

Nieuwbouw
Vooral de nieuwbouw werd hierdoor getroffen. Het aantal leningen voor nieuwbouw in de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg 9.900. In dezelfde periode van 2011 was dat 17.700 en in 2006 zelfs 20.000. Jongeren moeten steeds meer afhaken voor nieuwbouw. Als er geen steun van de ouders komt, kunnen ze steeds moeilijker zorgen voor voldoende eigen inbreng. Dat komt niet alleen omdat de prijs van een nieuwbouw door de hogere normen duurder is geworden. Dat komt ook omdat de quotiteit, het deel van de waarde van de woning waarvoor men niet kan lenen, is verhoogd.

Om dezelfde reden is het aantal leningen voor aankoop gecombineerd met verbouwing gedaald op tien jaar tijd van 8.000 naar 4.400. Veel jongeren komen niet in aanmerking door de stiiging van de gemiddelde lening die is vereist in dit marktsegment. Het gemiddelde ontleende bedrag is gestegen van 116.000 euro in 2006 naar 162.000 euro in de eerste helft van dit jaar. Enkel het aantal leningen die uitsluitend voor verbouwingen dienen zijn recent gestegen. 

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons