'Begin zo snel mogelijk met de koop en verkoop van vastgoed'

De notarissen adviseren burgers en ondernemingen die een woning of grond willen aankopen of verkopen of die een krediet willen aangaan om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun notaris.

De administratieve verwerking en de aflevering van de getuigschriften lopen bij de overheid op dit ogenblik zware vertragingen op, zegt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). 

Na de ondertekening van de koop- of kredietakte staat de notaris in voor de neerlegging van de akte, zowel bij het registratiekantoor als bij het hypotheekkantoor, en voor de betaling van de verschuldigde registratierechten en hypotheekkosten. 

Elektronische neerleggingen
"Dit is de start van de administratieve verwerking door de overheid van uw aankoop of hypotheekstelling", legt Erik Van Tricht, voorzitter van de KFBN, uit. "Pas wanneer de notaris de nodige bewijzen van de goede verwerking heeft ontvangen, mag hij u de officiële exemplaren bezorgen. Dit is ook belangrijk voor de bank die daarmee kan bewijzen dat zij, indien u de lening niet zou terugbetalen, beslag kan leggen op de woning." 

Sinds 1 januari 2015 gebeuren die neerleggingen elektronisch. "De daarop volgende administratieve verwerking door de overheid loopt echter zware vertragingen op", benadrukt Van Tricht. "Dat heeft een onmiddellijke weerslag op de tijd die nodig is om de koop- of kredietakte voor te bereiden en daarna neer te leggen. Kon de notaris vroeger reeds na enkele weken uitsluitsel bekomen over het eigendomsrecht van een woning, moet er nu gerekend worden in maanden."

Nieuwe ICT-systemen
Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt bevestigt dat er inderdaad achterstand is in het verwerken van de aangeboden akten en het afleveren van hypothecaire getuigschriften. "Die valt voor een groot stuk te verklaren door de inwerkingtreding van vier nieuwe ICT-systemen in 2015 en de daarmee gepaard gaande kinderziekten", zegt woordvoerder Ferry Comhair.

Daarnaast is de activiteit op de vastgoedmarkt in 2014 en 2015 volgens Financiën gevoelig gestegen, waardoor de input vergrootte. "Het aantal afgeleverde hypothecaire getuigschriften lag in 2014 en 2015 echter hoger dan de jaren daarvoor. De verwerking is dus allerminst vertraagd", benadrukt Comhair.

Begin op tijd
De notaris kan het beste inschatten hoeveel tijder in de praktijk nodig zal zijn om uw koop-of kredietdossier gerealiseerd te krijgen" 

De notarissen adviseren iedereen die een huis of grond wil aankopen of verkopen of die een krediet wil aangaan zo snel mogelijk contact op te nemen met hun notaris. "Hij kan het beste inschatten hoeveel tijd er in de praktijk nodig zal zijn om uw koop- of kredietdossier gerealiseerd te krijgen en hoeveel tijd de overheid dan nog nodig heeft om de nodige bewijzen en getuigschriften te kunnen afleveren", zegt Van Tricht.

Het project van elektronische neerlegging is volgens de notarissen zonder meer zeer ambitieus en complex. "In die zin is het niet onlogisch dat bij de opstart ervan moeilijkheden opduiken. De administratie heeft grote stappen gezet naar betere processen en digitalisering, maar nog steeds rijzen er nieuwe problemen zodat één en ander nog steeds niet loopt zoals zou mogen verwacht worden."

De KFBN pleegt overleg met de diensten van Johan Van Overtveldt, minister van Financiën en Fiscale Fraudebestrijding, en Theo Francken, staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging. "Dankzij dit overleg werden er in 2015 grote vorderingen gemaakt in de verwerking van de opgelopen achterstand. Desondanks moeten de bevoegde diensten ook in 2016 nog verder inspanningen leveren om de achterstand weg te werken", besluit Van Tricht.(Belga/NS)

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons