Banken noteren flinke knip in woonkredieten

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal aanvragen voor woonkredieten in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar gedaald met 8,4 procent. Het aantal toekenningen door banken viel met 11,3 procent terug.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde in die periode licht tot ongeveer 133.000 euro, dat voor een bouwkrediet schommelde rond 138.000 euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 42.000 woonkredieten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer 4,5 miljard euro (-7,5 procent). Ongeveer 65 procent van de kredietnemers koos voor een vaste rentevoet.

In vergelijking met vorig jaar viel het aantal kredietovereenkomsten voor de aankoop van een woning met 2.170 (of -8,8 procent) terug. Voor het bouwen van een woning werd een terugval met 330 kredietovereenkomsten (of -6,4 procent) geregistreerd, voor de renovatie van een woning waren er 3.130 (of -16,5 procent) minder.

De terugval van het aantal woonkredieten zou niet enkel te wijten zijn aan de strengere criteria die de banken vandaag de dag hanteren, zo blijkt.

"De onzekerheid over de toekomstige regionale woonfiscaliteit en de strengere bouwnormen spelen zeker een rol in de dalende vraag. Net als het feit dat nationale en internationale instanties kredietgevers ertoe hebben aangezet om de toekenningscriteria te herzien en dit met de bedoeling de hypothecaire kredietmarkt gezond te houden", aldus Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK.

Meer duidelijkheid over de woonbonus, toenemend economisch herstel en een opverend consumentenvertrouwen zouden er moeten voor zorgen dat de vraag naar woonkredieten weer toeneemt, luidt het.

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons