Banken noteren flinke knip in woonkredieten

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal aanvragen voor woonkredieten in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar gedaald met 8,4 procent. Het aantal toekenningen door banken viel met 11,3 procent terug.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde in die periode licht tot ongeveer 133.000 euro, dat voor een bouwkrediet schommelde rond 138.000 euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 42.000 woonkredieten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer 4,5 miljard euro (-7,5 procent). Ongeveer 65 procent van de kredietnemers koos voor een vaste rentevoet.

In vergelijking met vorig jaar viel het aantal kredietovereenkomsten voor de aankoop van een woning met 2.170 (of -8,8 procent) terug. Voor het bouwen van een woning werd een terugval met 330 kredietovereenkomsten (of -6,4 procent) geregistreerd, voor de renovatie van een woning waren er 3.130 (of -16,5 procent) minder.

De terugval van het aantal woonkredieten zou niet enkel te wijten zijn aan de strengere criteria die de banken vandaag de dag hanteren, zo blijkt.

"De onzekerheid over de toekomstige regionale woonfiscaliteit en de strengere bouwnormen spelen zeker een rol in de dalende vraag. Net als het feit dat nationale en internationale instanties kredietgevers ertoe hebben aangezet om de toekenningscriteria te herzien en dit met de bedoeling de hypothecaire kredietmarkt gezond te houden", aldus Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK.

Meer duidelijkheid over de woonbonus, toenemend economisch herstel en een opverend consumentenvertrouwen zouden er moeten voor zorgen dat de vraag naar woonkredieten weer toeneemt, luidt het.

Bron:
Trends.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag