Banken noteren flinke knip in woonkredieten

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal aanvragen voor woonkredieten in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar gedaald met 8,4 procent. Het aantal toekenningen door banken viel met 11,3 procent terug.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde in die periode licht tot ongeveer 133.000 euro, dat voor een bouwkrediet schommelde rond 138.000 euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 42.000 woonkredieten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer 4,5 miljard euro (-7,5 procent). Ongeveer 65 procent van de kredietnemers koos voor een vaste rentevoet.

In vergelijking met vorig jaar viel het aantal kredietovereenkomsten voor de aankoop van een woning met 2.170 (of -8,8 procent) terug. Voor het bouwen van een woning werd een terugval met 330 kredietovereenkomsten (of -6,4 procent) geregistreerd, voor de renovatie van een woning waren er 3.130 (of -16,5 procent) minder.

De terugval van het aantal woonkredieten zou niet enkel te wijten zijn aan de strengere criteria die de banken vandaag de dag hanteren, zo blijkt.

"De onzekerheid over de toekomstige regionale woonfiscaliteit en de strengere bouwnormen spelen zeker een rol in de dalende vraag. Net als het feit dat nationale en internationale instanties kredietgevers ertoe hebben aangezet om de toekenningscriteria te herzien en dit met de bedoeling de hypothecaire kredietmarkt gezond te houden", aldus Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK.

Meer duidelijkheid over de woonbonus, toenemend economisch herstel en een opverend consumentenvertrouwen zouden er moeten voor zorgen dat de vraag naar woonkredieten weer toeneemt, luidt het.

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons