13 mei 2014

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal aanvragen voor woonkredieten in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar gedaald met 8,4 procent. Het aantal toekenningen door banken viel met 11,3 procent terug.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde in die periode licht tot ongeveer 133.000 euro, dat voor een bouwkrediet schommelde rond 138.000 euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 42.000 woonkredieten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer 4,5 miljard euro (-7,5 procent). Ongeveer 65 procent van de kredietnemers koos voor een vaste rentevoet.

In vergelijking met vorig jaar viel het aantal kredietovereenkomsten voor de aankoop van een woning met 2.170 (of -8,8 procent) terug. Voor het bouwen van een woning werd een terugval met 330 kredietovereenkomsten (of -6,4 procent) geregistreerd, voor de renovatie van een woning waren er 3.130 (of -16,5 procent) minder.

De terugval van het aantal woonkredieten zou niet enkel te wijten zijn aan de strengere criteria die de banken vandaag de dag hanteren, zo blijkt.

"De onzekerheid over de toekomstige regionale woonfiscaliteit en de strengere bouwnormen spelen zeker een rol in de dalende vraag. Net als het feit dat nationale en internationale instanties kredietgevers ertoe hebben aangezet om de toekenningscriteria te herzien en dit met de bedoeling de hypothecaire kredietmarkt gezond te houden", aldus Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK.

Meer duidelijkheid over de woonbonus, toenemend economisch herstel en een opverend consumentenvertrouwen zouden er moeten voor zorgen dat de vraag naar woonkredieten weer toeneemt, luidt het.

Bron:
Trends.be

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag