Assistentiewoningen drijven vastgoedprijs aan de kust op

Het succes van assistentiewoningen drijft de prijs van vastgoed in sommige kustgemeenten op. Opvallendste voorbeeld is De Panne, waar appartementen aan de dijk op een jaar tijd met bijna 75 procent duurder werden. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische notarissen. Na een periode van dalende prijzen in 2013 en 2014 zit vastgoed aan de kust opnieuw in de lift.

Het aantal transacties steeg vorig jaar met 18,9 procent, en de prijzen zitten weer bijna op het recordniveau van 2012. "Lage rentes en het slinkende succes van tweede verblijven in landen als Turkije, Marokko en Tunesië liggen aan de basis van het succes van vastgoed aan de kust", aldus woordvoerder Bart van Opstal.

Tussen de verschillende kuststeden zitten veel verschillen. Opmerkelijk is de stijging van de vastgoedprijs in De Panne. Dat is het gevolg van het succes van assistentiewoningen voor ouderen, die in aankoop duurder zijn dan gewone appartementen. "Assistentiewoningen aan de kust nemen toe. Oudere mensen willen graag aan de kust wonen", klinkt het bij de notarissen. Ook bijvoorbeeld in Oostende is er een groeiend succes van assistentiewoningen.

De Panne
De prijs voor een appartement in De Panne bedroeg vorig jaar gemiddeld bijna 231.000 euro: 22,8 procent duurder dan een jaar eerder. Voor een appartement aan de dijk stijgt dat naar 264.000 euro: 74,8 procent hoger dan een jaar eerder.

De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust steeg vorig jaar met 2,8 procent tot 272.108 euro. Toch is die prijsstijging lager dan het nationaal niveau, waar appartementen gemiddeld 3,6 procent duurder werden. "De kust kent nog een groot aanbod van oude appartementen, waarvan de prijzen onder druk staan", aldus van Opstal. Appartementen aan de dijk werden gemiddeld wel fors duurder: met zes procent tot gemiddeld 344.519 euro. De gemiddelde prijs van een woonhuis aan de kust daalde met 5,6 procent tot 279.766 euro.

Knoks vastgoed
Ook Knokke kende vorig jaar een fikse prijsstijging. Een appartement op de dijk van Knokke kostte in 2016 gemiddeld 820.900 euro. Wie in 2015 een optrekje zocht aan diezelfde dijk betaalde toen nog 687.592 euro: een verschil van 133.000 euro of bijna 20 procent. De prijsstijging van de appartementen in Knokke is een gevolg van de hoge vraag. Knokke was vorig jaar de op één na meest populaire badplaats voor transacties, na Oostende.

Knokke was in 2016 goed voor achttien procent van de vastgoedtransacties aan de kust. "Erg opvallend in zo'n duur marktsegment", aldus Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Het aantal transacties in Knokke steeg met een kwart. Een minderheid van die transacties gaat over appartementen op de dijk zelf.

De populariteit van Knoks vastgoed is eveneens ingegeven door de lage rentes op spaargeld, klinkt het bij de notarissen. Kapitaalkrachtige investeerders zien een appartement aan de dijk van Knokke als een belegging. "Het vastgoed op de Knokse dijk is erg volatiel, maar het volgt wel de algemene stijgende trend", aldus van Opstal.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons