Asbest in je dak: zo pak je het aan


Hoe herken je asbest in je dak?Een niet-asbesthoudend dak herken je aan de letters ‘N’ of ‘NT’ op de vezelcementtoepassingen. Dit staat voor New Technology en deze platen bevatten geen asbest. Ook afgeronde hoeken geven aan dat je platen geen asbest bevatten. Bovendien beschikken alle niet-asbesthoudende golfplaten over een verstevigingsbandje, zodat je ze kunt onderscheiden van de andere platen.

Twijfel je nog? Ga met een vlam over de platen en test of de platen gloeien. Gloeien ze, maar worden ze niet vernield, dan heb je waarschijnlijk met asbest te maken. Wil je 100% zekerheid, laat er dan professionals in het labo naar kijken.


Moet asbest weggehaald worden?In principe moet je asbest niet weghalen. Omdat uit onderzoeken is gebleken dat ouder wordende asbestplaten wel minder binden en sneller loslaten, heeft de Vlaamse regering beslist tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken. Je mag in Vlaanderen dan ook rekenen op een premie als je asbest laat weghalen. In Brussel en Wallonië is daar nog geen sprake van.


Kan je asbest zelf verwijderen?Asbest in goede staat mag je zelf verwijderen, mits je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Uiteraard kun je ook beroep doen op de erkende aannemer. Ga je zelf aan de slag, spuit dan de platen altijd nat. Zorg er steeds voor dat het materiaal intact blijft en dat er geen vezels vrijkomen. Spring uiterst zorgvuldig met het materiaal om. Voor asbest in ongebonden toestand, moet je sowieso beroep doen op een erkende specialist. Deze mensen zijn uitgerust en opgeleid om asbest aan te pakken.


Containerpark moet asbest aanvaardenElk containerpark moet golfplaten aanvaarden. Hier staan in principe aparte containers voor. Voor asbestafval en los asbest dien je beroep te doen op een erkende verwijderaar. Deze vind je op de site van OVAM. In Wallonië kan je bij de Office Régional des Déchets (081 32 58 51) terecht en in Brussel bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer (02 775 75 11). Let wel, dit kan aardig wat kosten.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons