Appartementen mogelijk duurder door echtscheidingen

De prijs van appartementen is vorig jaar met twee procent gestegen. Wellicht zorgt het stijgend aantal echtscheidingen voor een sterke vraag naar appartementen en dus een stijgende prijs, stelt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat.

Een opvallende vaststelling uit de 'notarisbarometer' van de federatie is de prijs van appartementen. Die werden vorig jaar gemiddeld verkocht aan 204.181 euro, of een stijging met 2,1 procent. 'Dat is tegen alle verwachtingen in, gezien het groot aanbod appartementen dat op de markt komt', klinkt het.

In Vlaanderen was de stijging 0,5 procent en in Brussel 4,7 procent. In Wallonië daalde de prijs dan weer met 1 procent.

'Mensen durven weer beslissen'
De reden zoeken de notarissen bij het stijgend aantal echtscheidingen, waardoor er meer vraag is naar appartementen. Het aantal echtscheidingen steeg in 2013 met 15 procent. Ook het aantal huwelijkscontracten steeg met 15 procent. '2013 is een kanteljaar. We zijn vijf jaar na de crisis en mensen durven opnieuw beslissingen nemen', argumenteert Van Opstal.

De prijs van woonhuizen steeg vorig jaar 3,2 procent tot gemiddeld 233.959 euro. Ook hier hadden waarnemers een stabilisering verwacht. De prijsstijgingen zijn wel kleiner dan de voorbije jaren. In Vlaanderen gaat het om 250.281 euro (+2,3 procent).

Stabiele markt
Het aantal vastgoedtransacties in 2013 was wel gelijk aan het aantal transacties in 2012. December kende echter een 'uitzonderlijk' hoog aantal vastgoedtransacties: 18,2 procent meer dan december vorig jaar.

De reden voor de drukke decembermaand is dubbel, legt Van Opstal uit. 'Enerzijds is er de woonbonus. Mensen willen er zeker van zijn dat ze nog onder het oude stelsel vallen en kochten daarom nog in 2013. Een andere reden is de zoektocht van beleggers naar een alternatief voor de lage rentes.'

Bron:
Belga

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons