Appartementen mogelijk duurder door echtscheidingen

De prijs van appartementen is vorig jaar met twee procent gestegen. Wellicht zorgt het stijgend aantal echtscheidingen voor een sterke vraag naar appartementen en dus een stijgende prijs, stelt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat.

Een opvallende vaststelling uit de 'notarisbarometer' van de federatie is de prijs van appartementen. Die werden vorig jaar gemiddeld verkocht aan 204.181 euro, of een stijging met 2,1 procent. 'Dat is tegen alle verwachtingen in, gezien het groot aanbod appartementen dat op de markt komt', klinkt het.

In Vlaanderen was de stijging 0,5 procent en in Brussel 4,7 procent. In Wallonië daalde de prijs dan weer met 1 procent.

'Mensen durven weer beslissen'
De reden zoeken de notarissen bij het stijgend aantal echtscheidingen, waardoor er meer vraag is naar appartementen. Het aantal echtscheidingen steeg in 2013 met 15 procent. Ook het aantal huwelijkscontracten steeg met 15 procent. '2013 is een kanteljaar. We zijn vijf jaar na de crisis en mensen durven opnieuw beslissingen nemen', argumenteert Van Opstal.

De prijs van woonhuizen steeg vorig jaar 3,2 procent tot gemiddeld 233.959 euro. Ook hier hadden waarnemers een stabilisering verwacht. De prijsstijgingen zijn wel kleiner dan de voorbije jaren. In Vlaanderen gaat het om 250.281 euro (+2,3 procent).

Stabiele markt
Het aantal vastgoedtransacties in 2013 was wel gelijk aan het aantal transacties in 2012. December kende echter een 'uitzonderlijk' hoog aantal vastgoedtransacties: 18,2 procent meer dan december vorig jaar.

De reden voor de drukke decembermaand is dubbel, legt Van Opstal uit. 'Enerzijds is er de woonbonus. Mensen willen er zeker van zijn dat ze nog onder het oude stelsel vallen en kochten daarom nog in 2013. Een andere reden is de zoektocht van beleggers naar een alternatief voor de lage rentes.'

Bron:
Belga


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag