Appartementen aan de kust zijn nu 6% goedkoper

Appartementen aan de kust zijn in een jaar tijd gemiddeld maarliefst 6% goedkoper geworden. Hierdoor kopen steeds meer mensen een tweede verblijf aan de Belgische kust. Volgens de Nobarisbarometer is de daling opvallend, want in dezelfde periode is de prijs van appartementen elders in ons land gestegen. De kust gaat dus tegen die trend in en daar zijn specifieke redenen voor.

De vraag naar appartementen aan zee is dezelfde gebleven, maar steeds meer eigenaars bieden hun flat aan de kust te koop aan. Het gaat dan vooral om oudere appartementen, waarvan de kosten voor onderhoud en renovatie hoger geworden zijn. Volgens Bart Van Opstal van het Belgische Notariaat is die renovatie nodig door meer strengere normen voor onder meer isolatie.

Anderzijds zijn de gemeentebelastingen op tweede verblijven aan de kust vaak flink gestegen. Na het debacle bij Dexia zijn veel gemeenten op zoek naar nieuwe inkomsten. In Oostende is die belasting zelfs met 54% gestegen en ook dat zet mensen aan om hun stek aan zee te verkopen. Tegelijk is eigendom door de vastgoedcrisis in Spanje veel goedkoper geworden en wordt dat voor steeds meer Belgen een alternatief voor de eigen kust. 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons