Appartementen aan de kust zijn nu 6% goedkoper

Appartementen aan de kust zijn in een jaar tijd gemiddeld maarliefst 6% goedkoper geworden. Hierdoor kopen steeds meer mensen een tweede verblijf aan de Belgische kust. Volgens de Nobarisbarometer is de daling opvallend, want in dezelfde periode is de prijs van appartementen elders in ons land gestegen. De kust gaat dus tegen die trend in en daar zijn specifieke redenen voor.

De vraag naar appartementen aan zee is dezelfde gebleven, maar steeds meer eigenaars bieden hun flat aan de kust te koop aan. Het gaat dan vooral om oudere appartementen, waarvan de kosten voor onderhoud en renovatie hoger geworden zijn. Volgens Bart Van Opstal van het Belgische Notariaat is die renovatie nodig door meer strengere normen voor onder meer isolatie.

Anderzijds zijn de gemeentebelastingen op tweede verblijven aan de kust vaak flink gestegen. Na het debacle bij Dexia zijn veel gemeenten op zoek naar nieuwe inkomsten. In Oostende is die belasting zelfs met 54% gestegen en ook dat zet mensen aan om hun stek aan zee te verkopen. Tegelijk is eigendom door de vastgoedcrisis in Spanje veel goedkoper geworden en wordt dat voor steeds meer Belgen een alternatief voor de eigen kust. 

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons