Een appartement kopen: deze info moet je zeker doornemen!

Voor je een appartement koopt, is het belangrijk meer te weten over de werking en de kosten van de mede-eigendom. Bekijk daarom grondig de informatie die je van de makelaar of notaris krijgt.

Verplichte info
Een makelaar of notaris die een appartement verkoopt is verplicht allerhande informatie op te vragen bij de syndicus. Hij moet je die als kandidaat-koper vervolgens ook geven. Bezorgt de makelaar je de informatie niet spontaan vraag ze dan op.

Welke?
Je kan bij de makelaar vooreerst een copie opvragen van de basisakte van het gebouw, van het reglement van mede-eigendom alsook van het eventuele reglement van inwendige orde.

Bovendien moet hij je ook volgende gegevens bezorgen: - de notulen van de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van de vorige drie jaar, alsook de periodieke afrekeningen van de lasten van de vorige twee jaar.
 - het bedrag van het werkkapitaal en dat van het reservekapitaal. Ook wordt de toestand van de oproepen tot kapitaalinbreng met betrekking tot het reservekapitaal en waartoe de algemene vergadering vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht heeft besloten meegedeeld.
 - informatie over de achterstallen die de verkoper heeft in zijn bijdragen.
 - een overzicht van de hangende gerechtelijke procedures in verband met de mede-eigendom.
 - een afschrift van de recentste balans die door de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars werd goedgekeurd. 

Wat lees je erin?
In deze stukken zie je o.a. wat de rechten zijn van de mede-eigenaars en hoe de kosten binnen het gebouw verdeeld worden.

Je kan er tevens uit afleiden of er naar de nabije toekomst grote werken gepland zijn in het gebouw en hoeveel de maandelijkse kosten zoal bedragen. Verder kan je eruit afleiden of er discussies zijn tussen de mede-eigenaars en welke procedures hangen voor de rechtbank (bv. tegen de aannemer, tegen buren enz).

Een grondig onderzoek van deze gegevens kan je aankoopbeslissing misschien beïnvloeden. Door alles goed te bekijken vermijd je alvast later met verrassingen te worden geconfronteerd.

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons