Als je architect je na jaren nog een rekening stuurt

Voor het bouwen of verbouwen van je woning doe je een beroep op de diensten van een architect. Enkele jaren na het einde van je bouwproject krijg je daar nog een rekening van. Moet je die betalen?

Je verwacht allicht niet om jaren nadat de werken aan je huis zijn beëindigd nog een rekening te krijgen van je architect van destijds. Maar wat kan je doen als dat toch gebeurt? Kan je in dat geval de rekening protesteren?

Het contract telt
Het is niet omdat je architect lange tijd wacht om je een rekening te sturen dat je diens rekening niet meer moet betalen. Kijk wel na of je architect terecht nog iets van jou vraagt. Hiervoor kan je de architectenovereenkomst die je met hem afsloot ter hand nemen. Daarin kwam je namelijk allicht overeen hoeveel hij precies van jou kan vragen als vergoeding

Tenzij verjaring
Een uitzondering op die regel bestaat als er sprake is van een zogenaamde verjaring. De verjaringstermijn voor prestaties van een architect is echter lang. Je kan je als bouwheer pas op de verjaring beroepen als er tien jaar verstreken is. In de praktijk zal het zelden gebeuren dat een architect zo lang wacht om je een rekening te sturen.

Een ander argument
Zijn er nog geen tien jaar verstreken dan zou je in eerste instantie kunnen zeggen dat je door het tijdsverloop niet meer kan controleren of je architect wel echt de prestaties voor je leverde die hij je aanrekent. Hij zal dat dan moeten bewijzen. Lukt hij daarin dan zal het moeilijk zijn om zijn rekening alsnog te betwisten.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons