Verstandig een airconditioner kiezen

Hoewel zelfs in de zomer de zon niet altijd van de partij is, kan het in ons landje toch ook aardig warm worden. Een airco kan dan zeker verkoeling brengen, maar eentje kiezen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Immovlan.be geeft alvast enkele tips bij het kiezen van een airconditioner.

Wat is het doel van een airconditioner?
Het eerste doel is redelijk evident, het doen dalen van de temperatuur in een bepaalde ruimte. Maar ook het ontvochtigen en filteren van de lucht is iets wat de airco voor zijn rekening neemt. Dit zorgt voor gezuiverde lucht, een beheerste temperatuur en geen drukkende warmte. 

Soorten airconditioners?
We kunnen 3 verschillende types van elkaar onderscheiden: 

RAAMKOELER
Dit is misschien wel de bekendste soort. Deze vind je vaak boven een raam of deur of aan de muur. Deze wordt gebruikt om een ruimte af te koelen, bijvoorbeeld de slaapkamer. Voor de installatie zijn er sowieso 2 gaten nodig. Eentje voor verse lucht binnen te voeren en het andere om de gebruikte lucht af te voeren.

MOBIELE AIRCO
Deze is lekker makkelijk en perfect verplaatsbaar. Hier zijn 2 modellen in, een monoblock en een split. Bij een monoblock werkt de afvoer via een slang terwijl bij een split, 2 units nodig zijn. Deze worden dan met elkaar verbonden zodat het koelmiddel verplaatst kan worden. 

SPLIT AIRCO
Deze bestaat uit 2 onderdelen, eentje buiten en eentje binnen. De compressor, die het meeste lawaai maakt hangt buiten. 

Enkele tips
- Afhankelijk van de ruimte(s) die je wil afkoelen kies je het type airconditioner.
- Een mobiele airco is een pak voordeliger dan de andere modellen en valt makkelijk te verplaatsen.
- Let bij de aankoop ook op het geluidsniveau, dit staat steeds aangegeven in decibellen. Ga zeker niet hoger dan 60 decibel.
- Kijk steeds goed op de verpakking van je airco, daarop staat normalerwijze steeds het aantal kubieke meters dat gekoeld kan worden met de airco. 

Het vermogen van je airco
Wil je dit vermogen bepalen, hou dan rekening met de oppervlakte van de kamer, het aantal vensters en de ligging. Een kamer in volle zon heeft meer koeling nodig dan eentje die aan de schaduwzijde ligt. Hou ook rekening met het aantal elektrische toestellen in werking en het aantal personen in de ruimte. 

Basisregel: tel ongeveer 100 watt per m² of 30 tot 40 watt per m³
Voeg daarna 100W per persoon toe, 50W per toestel, 100W voor de verlichting, 100W voor een noordelijke ligging. Tel voor een zuidelijke ligging ongeveer 400W bij. Zo kan u bij benadering het vermogen bepalen dat nodig is.

Bron:
Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag